KIEMELKEDŐ A KUKORICA BORSODBAN...

2011.06.29.

...és nem csak átvitt értelemben, de főleg ott, ahol már évek óta BactoFil Technológiával termesztenek, mint a bogácsi Hór-Agro Zrt-nél.

Sztrakon Zsolt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi képviselő kollegám tegnap - június 28-án - készítette a képeket, amelyekhez annyit főzött hozzá, amikor elküldte őket, hogy ő még ilyen - kiemelkedő - kukoricát június végén nem látott a megyében, úgyhogy érdemes lenne közzétenni.

A képeken Várhegyiné Márton Katalin és Kovács Lajos látható, aki a bogácsi Hór-Agro Zrt. ágazatvezetője és már vagy 34 éve dolgozik ott. Idén 3. éve termesztenek BactoFil-os technológiával. Az 1550 ha szántóföldből 300 hektáron termesztenek napraforgót és 80 hektáron kukoricát. Ezeket a területeket kezelték a tavasszal BactoFil-lal és az eredmény magáért beszél.

Hatalmasra nőtt a kukorica, amelyen már szép méretes csövek is látszanak. A gyökérvizsgálat miatt kiásott átlagos növény magassága 2 méter 80 cm. Az időszakos csapadékhiányok tünetei még véletlenül sem látszanak, hiszen a BactoFil-ban lévő természetes talajbaktériumok által bioszintetizált növényi hormonoknak köszönhetően a gyökér is akkorára nőtt, hogy bőven el tudta látni a növényt vízzel és tápanyagokkal.

Mondjuk a fajta sem rossz, az a DK 440, amitől azért elvárható, hogy ne kis satnya legyen, de ez azért szerintem bőven meghaladja a fajtatulajdonos igéreteit. Természetesen műtrágyát is szórtak. Vetés előtt hektáronként 1,8 mázsa 3x15-ös NPK-t, vetés után pedig 1,9 mázsa/ha 27%-os nitrogéntartalmú műtrágyát. Ez a mennyiség nem túl sok a növényállomány képéhez képest, meg semmihez képest sem, valószínűleg a BactoFil-ban lévő törzsek is segítettek abban, hogy ez a műtrágya ne csak a légkör üvegházhatású dinitrogén-oxid koncentrációját növelje, hanem a növényt táplálja.

A BactoFil kijuttatása április 14-15-én történt, amit kombinátorral dolgoztak a talajba. Ezt azonnal követte a vetés, április 16-18-án.

A gyökér közelről. Nem csoda, hogy van asszimiláló felület. Még annyi háttérinfó ehhez a kimagasló-kiváló kukoricához, hogy a tőszám 70.000, a gyomirtást pedig május 3-án 4 liter/ha Lumax-al végezték, majd május 31-én még sorközkultivátoroztak.

Szerintem jó látni ilyen szép kukoricát, ilyen átgondolt, professzionális technológiát. Kétségtelen, hogy ennek az állománynak a termése meghálál majd minden eddigi ráfordítást. Az is biztos, hogy ekkora tömegű szármaradvány lebontásához az ősszel szükség lesz a BactoFil CELL használatára, ami viszont nagyon jó talajfeltételeket biztosít a következő kultúrának és hosszú távon javítja a talajt.