FARMER EXPO... IDÉN MÁR HUSZADSZOR

2011.08.23.

A múlt héten Debrecenben már huszadszor rendeztek Farmer Expo-t, ahol természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. is a kiállítók között szerepelt.

Tudás + információ + kapcsolatépítés (nyíl) Farmer Expo.

Ha jól tudom, vagy háromszáz kiállító és sok sok ezer látogató találkozása jellemezte leginkább az idei, jubileumi, huszadik mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítást, amelyet idén is a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Centrumának területén tartottak. Az AGRO.bio Hungary Kft. standja a kiállítás legforgalmasabb helyén, a főbejárathoz közel, az információs stand szomszédságában volt. A hatalmas BactoFil feliratú zászlók segítették az érdeklődőket, hogy már messziről lássák, hol találják a céget. Amúgy az első sorban írott képletszerű mondatot a kiállítás megnyitóján résztvevő államtitkár füzetében olvastam. Nem szokásom mások füzetében olvasgatni, de ha az ember egy viszonylag részletgazdag fényképezőgéppel a kezében szeretne néhány fotót kattintani, akkor az élességállításnál bizony akaratlanul is megakad a szeme a távoli szövegeken.

Aztán a megnyitón elmondták, hogy lecsökkent nálunk az állatállomány, meg a feldolgozóipar is lehetne fejlettebb, meg hajrá ökogazdálkodás és az a baj, hogy sok itten a külföldi ennivaló és a hazai termék meg ettől olcsó, viszont termeljen mindenki a kertben zöldséget és akkor nem kell az 1800 kilómétert utazó répáért bemenni a madaras hipermarketbe meg máshova se és lehet főzni a pálinkát, ez legaláb valami...

...aztán az államtitkár átadta a díjat annak a vetőmagos multicégnek, amelyiket úgy hívják, mint a szomszédom Ladájában a rádiómagnót, de nem is ez a lényeg, hanem inkább az, hogy ez a cég nekem egy kicsit túl sokat szerepelt mostanság a médiában a GMO növények elterjesztéséért vívott küzdelme kapcsán. Magyarul ezerhektár számra kellett kivágni a magyar földből a kukoricát, ami mérhetetlen kárt okozott az országnak, hiszen nem milliókról, hanem milliárdokról van szó és abszolút nem tudni, hogy ki fizeti a révészt. Tartok tőle, hogy mi mindnyájan, de a pénz az csak pénz, viszont sanszos, hogy a GMO mentességünk is úgy úszik el szépen, mint a Dunán a dinnyehéj. József Attila gyönyörű verse jutott az eszembe, aztán el is oldalogtam, megnézni az állatokat.

Talán talán a legszebb a sok sok látnivaló közül az állatbemutatók és versenyek voltak, de a jégvédelmi ágyú is nagyon látványos volt, mondjuk működtetni nem kellett, mert ragyogó idő volt.

A gépek közül szerintem ez a dán kultivátor volt a legszebb. Markáns, férfias. 6 méteres munkaszélesség és a 2,5 tonna vas azért belekap a földbe rendesen. A színe így a képen kicsit "strandkorlát", az életben meg nagyon "strandkorlát", de egy gépnél nem a színe számít. Szántáselmunkálásra, tarlóhántásra, magágykészítésre és BactoFil talajbaktérium készítmény bedolgozására kiválóan alkalmas.

Kedves Tisztelt Olvasók! Szeptember végén az OMÉK-on látogassák meg az AGRO.bio standját a Hungexpo A pavilonjában. Álljunk meg pár percre egy kis szakmai beszélgetésre. Várom/várjuk Önöket.