A VADERSTAD, A MASSEY FERGUSON ÉS AZ AGRO.BIO BEMUTATTA...

2011.07.29.

A három cég immár harmadik éve járja végig az országot közös rendezvényekkel, hogy az újdondágaikat bemutassák a termelőknek.

Aki valamennyire ismeri az AGRO.bio Hungary Kft-t, az biztosan tudja, hogy ez a cég mennyire nyitott az együttmőködésre és a közös megjelenésre azokkal a vállalatokkal, amelyek hasonló értékeket vallanak és hasonlóan elkötelezettek a fenntartható mezőgazdaság folyamatos fejlesztése iránt. Idén már harmadik éve járja az országot egy közösen szervezett, nagyszabású szántóföldi rendezvénysorozattal a kiváló talajművelő- és vetőgépeket gyártó Vaderstad, az ikonikus-emblematikus traktorokat gyártó Massey Ferguson és a világ élvonalát képviselő, mikrobiológiai talajoltó készítményeket forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft.

Az egyes helyszíneken 100-150 érdeklődő gazdálkodó tekintette meg a cégek újdonságait és hallgatta meg a rendezvénysorozat diszvendégének, Dr. Birkás Márta professzorasszonynak, a Szent István Egyetem tanszékvezető tanárának hasznos tanácsait. Az itt bemutatott képek a Cegléd határában tartott randezvényen készültek.

A Vaderstad Rapid vetőgépének bemutatását különleges érdeklődéssel hallgatták a résztvevők, talán azért is, mert az őszi kalászosok vetése már nincs is annyira messze. A szikrázó júliusi napsütésben a hűsítő szél szépen lobogtatta a Vaderstad és az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil felitatú zászlóit. Úgy tűnt, mint ha ezzel jelezné a természet, hogy a vetőgép előtt ott kell lennie a BactoFil-os talajaktiválásnak, hiszen az "élő" talaj a jó termés és a fenntartható mezőgazdaság alapvető feltétele.

A Massey Ferguson is bemutatta... Nagyon szép traktorok. Kiváló paraméterekkel rendelkező, gazdaságos, környezetbarát és kifinomult Sisu motorokkal. Olyan erőátviteli rendszerrel, ami egyértelműen kiemeli ezeket a traktorokat a hasonló teljesítményű traktorok közül. Viszonylag magasan árazva. Úgy értem, hogy ami az árcédulát illeti. Hiszen természetesen a traktornál nem az árcédula dönti el, hogy drága-e vagy éppen olcsó. Itt az számít, hogy egy ilyen minőségű traktor a sok év alatt, a sok sok üzemóra alatt válik olcsóvá. Én, a botcsinálta traktorügyi kekec senkit sem beszélnék le egy Massey Ferguson megvásárlásáról...

Dr. Birkás Márta professzorasszony magával ragadó előadást tartott a termőföld szeretetéről és megóvásáról. Azt tervezem, hogy a megszívlelendő tanácsait egy külön anyagban ismertetem a Tisztelt Olvasókkal.

Dr. Birkás Márta itt is, mint mindenhol azt tanácsolta a gazdáknak, hogy ássanak le a talajba és nézzék meg a szerkezetét, hogy elég morzsalékos-e, illetve, hogy élnek-e benne földigiliszták.

Természetesen az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója Daoda Zoltán (középen) is egy igazán nagy szakmai innovációt jelentő újdonsággal rukkolt elő a megjelenteknek. A képen a BactoFil tarló JET nevű készülék, amely a BactoFil termékek optimális kijuttatásának az eszköze. Ezzel a berendezéssel szórókeret nélkül, nagyon egyszerűen és a szórásszélességet illetően nagy rugalmassággal lehet dolgozni. A szórásszélesség 3 és 12 méter között gyakorlatilag bármekkora lehet, ezt a működtetett 1-3 fúvókával és a szórórúd magasságának változtatásával lehet beállítani.

A traktor mellett sötét pólóban Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezetője, a készülék fejlesztője és gyártója.

Végezetül még annyi megjegyzésem lenne ehhez a képhez, hogy a jobb oldalon elöl a földbe szúrt eszköz a nagypontosságú talajellenállásmérő. Ha ezt a vizsgált mélységbe a földbe szúrjuk, akkor kerek műszer skáláján pontosan leolvasható a talaj ellenállása. Nem volt meglepő, hogy a bemutató táblán úgy lehetett könnyedén 50 cm mélyre leszúrni, hogy a mutató végig a zöld tartományban maradt, ami különösen kedvező talajszerkezetre utal.