HOVA TŰNT A SZÓRÓKERETŰ - BACTOFIL TARLÓ JET

2011.07.03.

Az AGRO.bio Hungary Kft. és a Farmcenter Kft. egy új korszakot nyitó innovációval jelentkezik a kijuttatástechnika területén.

Hova tűnt a szórókeretű Ilyen ikonikus emblematikus kérdés utoljára talán csak 1997-ben hanztott el, amikor a Hungaroringen Palik László kommentátor kétszer is megkérdezte: Hova tűnt Damon Hillő

Ezt látni kell : http://www.youtube.com/watch?v=GpEYdb2ZNbA

Mondjuk Damon Hill aztán meglett, mert egy gyengus autóval sokáig vezetve, nagyszerűen versenyezve végül második lett. Viszont a lényeg az, hogy a felső rajzon a BactoFil JET legújabb változata a BactoFil tarló JET - a továbbiakban rövidítve BactoFil T.JET - amelyen a szórókeretnek csak egy igen kis nyoma van. Alatta a traktor elejére szerelt BactoFil JET rajza, ahogy eddig ismertük.

A felső képen a sztenderd, vagy klasszikus megoldás, amikor a BactoFil JET szórózsöve a talajmunkagép első és második sora közé szerelt csőre van rögzítve, fél méterenként fúvókákkal, amelyek az első kapa- vagy tárcsasor által megnyitott talajra permetezik a BactoFil-t tartalmazó keveréket, amelyet a hátrébb lévő elemek azonnal a talajba kevernek. Ez a szerkezet nagyon nagyon jó megoldást jelent, egyetlen apró kis szeplővel. Ha valaki több talajmunkagépet is használ, akkor a készüléket át kell szerelni arra, amelyikkel éppen szeretné a földet művelni és a BactoFil-t a talajba dolgozni.

A Farmcenter Kft. a BactoFil JET fejlesztője és gyártója a fent említett probléma megoldására kidolgozta a traktor elejére szerelt JET megoldását, amely biológiailag és műszakilag kifogástalan és a különböző munkagépek használata nem igényli a készülék átszerelését. A fenti képen egy elég új Massey Ferguson traktorra szerelt összeálítás látható, működés közben.

Ez a kép már szerepelt itt az oldalon, csak gondoltam, hogy ide is érdemes betenni. A Tolna (Tolna megye) határában gazdálkodó Forster család évek óta ilyen szerkezettel végzi a BactoFil termékek kijuttatását. Kék kezeslábasban idősebb Forster Jakab, a kép jobb oldalán pedig a fia és követője ifj. Forster Jakab. Hártébb piros pólóban Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezetője. A 12 éves Massey Ferguson traktor fényezése talán megfakult egy kicsit, viszont Forster Úr elmondása szerint pöccre indul, hibátlanul ketyeg és még a legnehezebb talajmunkákat is alig 18 liter gázolajjal végzi - perszer a rendszeresen BactoFil-ozott földjeiken.

Feleslegesen minek bajlódni a vasakkal, mint például a szórókeret, amikor a legkorszerűbb permetezéstechnikai megoldások innovatív felhasználásával szórókeret nélkül is megoldható akár 12 méter szórásszélességben is a BactoFil termékek kijuttatása. A BactoFil T. JET prototípusával, amely a precíziósan gazdálkodó zimányi (Somogy megye) Farkas Kft.-nek került leszállításra Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezetője, a szerkezet fejlesztője látható. A kép június 10-én, a Precíziós Növénytermesztési Tanácskozás napján készült a Farkas Kft. gépbemutatóján.

A felső képen a BactoFil T. JET innovációjának fontos eleme, az fúvóka, amely akár 5,5 métert is beszór, ráadásul "szuperior" minőségű permetcsepp eloszlással. Ez a megoldás akár lombtrágya, akár gyomirtószer kijuttatására is alkalmas, hiszen a viszonylag nagyméretű cseppek, amelyeket a szél nehezebben sodor el, a célfelületre érve szétszakadnak és nagy felületet terítenek be. A BactoFil termékek kijuttatására pedig egészen kiválóak, hiszen a talajfelszínen egyenletesen elosztott mikrobiológiai terméket a talajmunkagép egyenletesen keveri a földbe. A BactoFil T. JET a kifejlesztő, Huszár Jenő szerint azzal jellemezhető dióhéjban, hogy "Egyszerűségében a nagyszerűség".

Természetesen a készülék - amely már az AGRO.bio Hungary Kft-től megvásárolható - igazi HiTech műszaki megoldásokat tartalmaz, amit minden Tisztelt Érdeklődő megtekinthet működés közben, az ország négy helyszínén, július utolsó hetében, a Vaderstad - Massey Ferguson - AGRO.bio szántóföldi gépbemutatókon.

A gépbemutatók helyszínei és időponjai, valamint a javasolt megközelítés megtekinthető a korábbi hírünkben, amelyre az alábbi link azonnal elvezet.

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=258