RITKA BÚZA, RITKA ÁRPA, RITKA ROZS... DE NEM A BACTOFIL-OS

2011.07.08.

Vaskó Attila gönci gazdálkodó BactoFil-os árpatáblája közel 10 tonnát termett. Nála gondolom vígan szól a nóta...

Szerintem szép ez a kép. Szép ez a kombájn. John Deere 9640 WTS. Azt hittem új, de Sztrakon Zsolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi képviselő kollegám, aki a képeket készítette, mondta, hogy már vagy 6 éves, de a gazdája Vaskó Attila, aki a képen is látható, olyan fajta ember, akinél a 6 éves kombájn még vadonat újnak néz ki. Persze nem azért, mert nem használja, hanem azért, mert ezt a nagyszerű gépet a jó gazda gondosságával kezeli. Ahogy az egész többszáz hektáros gazdaságát is a jó gazda gondosságával kezeli.

A múlt évben azonban ezen a területen, ahol Vaskó Attila éppen végzett az őszi árpa aratásával, nem volt dolga a kombájnnak. Ezt a területet ugyanis elöntötte a Hernád, úgyhogy itt nem volt mit termeszteni. Ha egy területen tartósan (5 napnál tovább) áll a víz, akkor az már elég jelentős kárt tesz a talaj szerkezetében és termőképességében. Aki látott, vagy művelt már ilyen területet, az jól tudja, milyen ilyenkor a talaj. Ráadásul nitrogén sem nagyon marad benne, hiszen szinte az összes oldható N feloldódik és elfolyik, vagy elszivárog. A hasznos aerob talajbaktériumok is beszüntetik a szaporodásukat és átmennek "túlélő üzemmódba". Magyarul ez annyit jelent, hogy a számuk nagyságrendeket csökken, így aztán a víz levonulása után egy szétesett szerkezető, nitrogént alig tartalmazó és mikroorganizmus vonatkozásban nagyon nagyon leromlott talaj marad. Ilyenkor az szokott lenni, hogy a következő évben vetnek valamit, mondván majd csak terem valamit, aztán a harmadik évre jó esetben összerázódik a talaj. Természetesen ilyenkor egy nagyon tudatos talajregeneráló művelésre is szükség van.

Vaskó Attila viszont BactoFil A 10 készítménnyel aktiválta múlt ősszel a talajt és ebbe vetette az őszi árpát. A BactoFil A 10-ben lévő 6 komplex biológiai hatású baktériumtörzs hozta az elvárt eredményt. Nyilvánvalóan visszaszorították az ilyenkor feltörekvő káros mikroorganizmusokat, egyenletes és megfelelő mértékű N ellátást biztosítottak az árpának és az általuk bioszintetizált növényi hormonok (főleg indol-3-ecetsav) az érés szinte legvégéig segítették a növényt.

Nézze meg még egyszer Tisztelt Olvasó a fenti képet. Bár kicsi a kép, de talán még ebben a méretben is látszik az elégedett fáradtság Vaskó Attila arcán. Az aratás utáni fáradtság abszolút értehető. Az elégedettségre pedig bőven elég okot ad a szuper John Deere kombájn hozammérő kijelzőjének képe:

9324 kg/ha. 9324 kg/ha őszi árpa. Ez a szerkezet keveset téved. Tudtommal nem szokott 1 kilónál többet tévedni. Úgyhogy 9325 kg/ha őszi árpa, Borsod megyében, Gönc határában, egy olyan földön, ahol a múlt évben az árvíz miatt semmi sem termett, Vaskó Attila földjén. BactoFil talajaktiválással.

Kétségtelen, hogy ez nagy siker és nagy büszkeség Vaskó Attilának, és talán egy kicsit nekünk is.