KOCKÁZATCSÖKKENTÉS A NAPRAFORGÓ TERMESZTÉSÉBEN

2012.02.19.

A napraforgótermesztés sikerének kulcsa, hogy mennyire tudjuk csökkenteni a kockázati tényezők negatív hatását.

Az elmúlt évben hazánkban 574 ezer hektáron takarítottak be napraforgót, mintegy 1.386.000 tonnát. Ez 2,4 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent, ami nem annyira rossz, ahhoz képest, hogy az elmúlt 100 év legszárazabb évét éltük, de sokkal több szokott lenni, ha az egyik döntő kockázati tényező, történetesen a csapadékhiány nem ennyire domináns.

A napraforgótermesztés arról szól, hogy van az elvetett magnak egy bizonyos genetikai potenciálja és az egyes kockázati tényezők negatív hatásai ebből nyesegetnek, mígnem eljön az igazság pillanata, a betakarítás. A napraforgó termesztő munkájának lényege éppen ezért nem más, mint hogy szembenézzen a számos kockázati tényezővel és a termesztéstechnológia minden elemét úgy próbálja összehangolni és elvégezni, hogy a napraforgó növény termését fenyegető kockázatok negatív hatása a legkisebb legyen.

Szerencsére a napraforgó nem kimondottan kis mimóza növény, nálunk többnyire szépen elvan, a talajra sem annyira igényes és a szükséges tápanyagát is a szépen fejlett gyökérzetével összeszedegeti magának. De. Ha az ábrán feltüntetett periódusban extrém szárazság van, akkor az van, mint a múlt évben, hogy jelentősen csökken a termés. Nohdacu a napraforgónak van egy rakás betegsége, a legfontosabbakat felírtam az alsó ábrára. Ezek ellen célszerű megfelelően megvédeni az állomány, mert ezek a betegségek nem viccelnek, a termést csúnyán haza tudják vágni. Elég, ha arra gondolunk, hogy a szárfoltosság esetében, ahol a kórokozó amúgy nyilván a levélen keresztül hatol a növénybe és először azt pusztítja el, ezért a száron lévő foltok helyén egy levélnek kellene lenni, ami a kaszatokért dolgozik (fotoszintetizál). Aztán ott vannak mág a gyomok is, amelyeket a napraforgó hamar elnyom, hacsak a felső ábrán jelölt szakaszban nem nyomják el őt a gyomok. Nem egyszerű eset a napraforgó gyomirtás, mert ha például nem esik elég eső a gyomirtás után, akkor nem hat a gyomirtószer, vagy ha hat, akkor a napraforgót is rendesen hazavágja. Megasztán azok a fránya gyomok sem akarnak szépen egyenletesen kikelni, hogy könnyű legyen kiirtani őket. Egy szó mint száz, ilyennek kell lenni egy napraforgó táblának ahhoz, hogy ne legyen kockázat a gyomkonkurencia, mint az alábbi képen:

A kockázatcsökkentés nagyon fontos, komplex hatású eleme a vetés előtt, vagy a vetéskor kijuttatott BactoFil B 10 készítmény(baktériumtrágya). A következőkben azt próbálom bemutatni, hogy mely kockázatok csökkentésében hogyan játszik szerepet a BactoFil-ban lévő hasznos talajbaktérium törzsek által kiváltott talajaktiválás:

Vetésidő

Nézzük meg a fenti ábrát. Nyilván mindenki tudja, hogy mikor kell elvetni a napraforgót, csak ez nem mindig sikerül az optimális időben. Vagy az időjárás miatt, vagy azért, mert nincs megfelelő gépkapacitás, vagy bármi más okból. Ha az optimálistól eltérő időben vetünk, akkor azért a napraforgó szépen fejlődik, de a kórokozók kockázata fokozott. Természetesen fel kell készülni a permetezésre, de ebben az esetben lényeges kockázatcsökkentés, a BactoFil B 10 készítmény használata, hiszen az abben lévő 7 törzs közül kettő erőteljes talajfertőtlenítő, gombaszaporodás gátló hatással rendelkezik, ezért egyrészt késleltetik a tömeges infekciót, másrészt a fertőzés erejét tompítva megkönnyítik a vegyszeres védelmet és csökkentik a kórokozók által keltett termésveszteséget.

Gyomirtás

Közismert dolog, hogy a BactoFil kezelés hatására a kultúrnövény - jelen esetben a napraforgó - erőteljesen és egyenletesen fejlődik. Ez a hatás a gyomokon - főleg a kétszikűeken - is érvényesül, ezért az egyenletesen kelő gyomok irtása hatékonyabb a BactoFil kezlés hatására. Ha az idei szezonban bevezetésre kerülő BactoFil S JET-tel történik a kijuttatás a vetéskor a sorokba csurgatva, akkor a hasznos talajbaktériumok által bioszintetizált növényi hormonok, mint például az indol-3-ecetsav, elsősorban a napraforgó feljődését gyorsítják, és a sorközökben keledező gyomokra kevésbé hat, ezért ebben az esetben a napraforgó hamarabb kinő a gyomkonkurencia kockázati szakaszából.

Csapadék

A BactoFil kezelés hatására a napraforgó gyökere jóval nagyobbra és jóval mélyebbre nő. Ezért a kezelt területen sokkal kisebb kockázatot jelent a csapadékhiány miatt kiszáradó felső talajréteg, hiszen a mélyebbre hatoló gyökérzet ekkor is ellátja a növényt a szükséges vízadaggal és tápanyaggal.

Egy ilyen gyökérzethez legalább két dolog kellett. A BactoFil által nyúltott biológiai növénytámogatás és a megfelelően művelt, eketalp- és tárcsatalp betegségtől mentes talaj. Ahol ilyen a gyökér, ott a gazdának nem kell aggódva nézni a felhőtlen eget.

Tápanyagellátás

Közismert dolog, hogy bár a napraforgó tápanyagigénye viszonlag nagy, mégsem kell nagy tápanyagmennyiséget kijuttatni, mivel a növény kiválóan képes megszerezni a talaj tápanyagkészleteit. Mivel szerintem elég kevés napraforgó tábla van az országban, amely az utóbbi 3 év valamelyikén látott szerves trágyát, ezért a megfelelő termésszint eléréséhez illetve a kiváló hibridek genetikai potenciáljának a minél jobb kihasználásához műtrágyázni szoktak. Ez is kockázatot jelent. Ha száraz az idő, akkor a kijuttatott műtrágyasóból a növény nem jut nitrogénhez, sőt, a műtrágyasó ilyenkor a talaj utolsó vízcseppjeit is megköti és végzetesen stresszelheti a növényt. A BactoFil B 10 készítményben lévő törzsek a levegő nitrogéntartalmát megkötve egyenletes nitrogénellátást biztosítanak a napraforgónak és emellett feltárják a talaj amúgy nem hozzáférhető P és K készleteit.

Vetéstechnológia

A nem egyenletes tőtávolság hasonló problámákat okoz és kockázatot jelent, mint a rosszul megválasztott hektáronkénti tőszám. A nem egyenletes vetésmélység miatt a termésmennyiség akár mázsákat is csökkenhet. A BactoFil használata ezeken kockázatok negatív hatását is jelentősen csökkenti. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem kell a lehető legnagyobb gondot fordítani a vetésidő megválasztására, a hibrid kiválasztására (van vagy 80-90, lehet válogatni) a tőszám megválasztására és a vetés kivitelezésére.

Algafix (levéltrágya) - az AGRO.bio Hungary Kft. által forgalmazott új algakészítmény

A múlt évben nagyon jó eredményeket mutatott ez a különleges biológiai termék, amelyet a növény levelére kell permetezni hektáronként 5 literes adagban a legfelső ábrán látható két fenofázisban.

Az Algafix termék hatásáról illetve a múlt évi eredményekről már készült egy rövid beszámoló, amelyre az alábbi link mutat:

http://agrobio.hu/?base=news&type=item&newstype=1&id=278

Úgy gondolom Tisztelt Olvasók, hogy a fentebb bemutatott tényezők eredőjeként igaz a következő képlet:

BactoFil(baktériumtrágya) = kevesebb kockázat, kevesebb veszteség + több termés, több nyereség