BONSAI-ból A KICSI A JÓ...

2012.02.07.

A BactoFil és a Symbivit használatának a lehetősége a bonsainevelésben.

Örömteli megtiszteltetés érte az AGRO.bio Hungary Kft-t, amikor Katona Ervin Úr, a Nemzeti Bonsai Gyűjtemény szakmai főkurátora, az Egyetemi Bonsai Club elnöke valamint a Yamadori Bonsai vezetője meghívta a céget a bonsai club évnyitó összejövetelére egy szakmai előadásra. A valamikori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, jelenlegi nevén Corvinus főépületének előadótermében nagyon nagyon jó hangulatú rendezvényen vehettünk részt és öröm volt megismerni az ország kiváló bonsai kertészeit.

Bevallom, tartottam egy kicsit a rendezvénytől, hiszen az elmúlt 10 évben a szántóföldi és a kertészeti növények termesztésében millió hektáros tapasztalat adta magabiztonsággal mozgunk a szakmai témákban, viszont a bonsai eddig - hogy finoman fogalmazzak - kimaradt a fősodorból. Anno 22 éve, amikor dísznövénytermesztésből szigorlatoztam az egyetem ikonikus emblematikus professzoránál, a nagyon tisztelt és nagyon rettegett Nagy Béla professzornál (5-ös re :-)) akkor a bonsai mint olyan nem is volt része a tananyagnak. Amúgy ma sem az, hiszen a bonsai nem is csak kertészet, az a kertészet "magasiskolája", egyfajta művészeti ág.

Szóval tartottam egy kicsit a dologtól, hiszen a BactoFil (baktériumtrágya) hatásának legmarkánsabb jele, hogy a kezelt talajon a növény nagyobb gyökérzetet fejleszt és nagyobbra nő és nagyobb termést ad. Bonsai-ban pedig a nagyobb az nem egy kimondott előny, hiszen bonsai-ból a kicsi a jó.

A közel kétórás előadás-konzultáció és nagyon nagyon jó hangulatú együttgondolkodás eredményeképp most már nyugodtan le merem írni, hogy mikor- miért és hogyan lehet illetve érdemes használi a BactoFil (baktériumtrágya) és a Symbivit termékeket a bonsai növények nevelése során.

A Symbivit mikorrhiza készítményt alapvetően három időben és két eltérő céllal lehet/érdemes használni: Először a kis növény ültetésekor abból a célból, hogy kialakuljon a növény-gomba együttélés, aminek a következtében a kis bonsai növény lényegesen nagyobb valószínűséggel marad meg és gyorsabb lesz a kezdeti fejlődése, hiszen a gombafonalak megsokszorozzák a tápanyag és vízfelvevő felületét. Ezt a kezelést úgy kell végezni, hogy ültetéskor a Symbivit porból egy jó teáskanálnyit egyenletesen a növény gyökere alá szórunk, úgy, hogy a gyökér lehetőleg azonnal, vagy minél előbb érintkezzen a Symbivit-tel. Meglévő bonsai átültetésekor a gyökerek visszavágása után is végezhetjük ezt a kezelést, amit a növény jobb kondícióval és hosszabb élettartammal hálál meg. Végül a Symbivit-es kezelés akkor lehet mindenképpen indokolt, ha a már 10-15, esetleg 20 éves bonsai az öregecskedés (elnézést érte, de én valahogy megszerettem ezt a szót) jeleit kezdi mutatni. Ekkor készítsünk 8-10 lyukat a földjébe, akár egy cseruzával, majd egy pohár vízben elkevert evőkanálnyi Symbivit port öntsünk be ezekbe a lyukakba. Így a gomba érintkezik a gyökerekkel, kialakult a szimbionta kapcsolat és a növény új életre kel, látszatra megfiatalodik és a várható élettartama megnő.

A BactoFil por használata évente akár 2-3 alkalommal is indokolt lehet, a növény talajának a biológiai aktiválására. Ezt úgy kell elvégezni, hogy a termék dobozában lévő két 5 gramm terméket tartalmazó, vízoldható tasakból az egyiket beledobjuk egy 10 literes locsolókannába, ahol az pillanatok alatt feloldódik. Egy kis keveréssel érdemes elősegíteni az abszolút egyenletes eloszlást. Ezután az így kapott folyadékból anyit öntünk a bonsai növényekre amit felt tudnak venni. A maradékot öntsük balkonládába, vagy a bármi olyan növényre, amelynek a talaját javítanánk. (zöldség, virág, dísznövény stb.)

A bonsai növények talajának a BactoFil-os aktiválása a műtrágyák kedvezőtlen mellékhatásai nélkül természetes módon biztosítja a növény számára az abszolút egyenletes, harmónikus tápanyagellátást. A természetes növényi hormonok elősegítik a fiatal bonsai gyorsabb fejlődését és az erőteljesebb törzsvastagodást, ami által szebben alakítható, látványosabb, ellenállóbb növényeket kapunk.

Kedves Tisztelt Olvasó! Ha van egy szép bonsai növénye és szeretné azt másoknak is megmutatni, kérem küldjön róla egy fényképet és esetleg egy rövid leírást az e-mail címre és azt közzétesszük a www.szepkertert.hu internetoldalon.