HA FÉNYLIK VINCE... MEGTELIK A PINCE

2012.02.05.

A BactoFil termékek használata szőlőben.

Ezen a hétvégén a mi kis falunkra is vastag, puha hótakarót terített a Télanyó és az amúgy is egyre-egyre csendesedő világ ígyaztán még jobban elcsendesült. Álltunk az utcán, ahol autó nemigen jár ilyenkor és a hóesés csendjében távoli utcákból is hallani lehetett a kutyaugatást és azt, ahogy a hólapátok kotorják a járdát. Repülőgépek zaja se nagyon törte meg a csendet és sokszor azon kaptam magam, hogy még mindig kémlelőn nézek a templom felé, ahonnan a nyugat felől közelítő gépek szoktak felbukkani. Amikor megláttunk egy repülőt, mindig megvártuk, míg fölénk ért, hátha egy Malév. Lehet, hogy elfogult is vagyok egy kicsit, de mint virtigli dizájnügyi kekec, úgy gondolom, hogy a nemzeti légitársaságunk gépei a világ legszebbjei voltak. Zenebuzi is vagyok, de nem hallottam még szebb szignált, mint a Malévé. Állítólag ennél a légitársaságnál dolgoztak a világ legjobb pilótái. Ezügyben nem (sem) vagyok kompetens, azt viszont kétségtelen, hogy a legszebb légiutas kísérők is itt dolgoztak. A Malév illetve elődei már sokmindent megélt. Volt már, hogy a földre kényszerítették a társaságot. Még 1921 nyarán a Trianoni (diktátum) békeszerződés miatt nem repülhettek. Voltak tragédiák is. '71-ban műszaki hiba miatt Kievnél elveszett egy gép rajta mindenki. '75-ben lelőtték a bejrúti járatot és mindenki a tengerbe veszett. Péntek reggel a hétórás hírekben hallottam, hogy a Malév leállt. Jó jó, leállt, nemrég az autóm is két hétre leállt, aztán a dolgok rendeződtek. Este 7 kor már a www.flightradar24.com internetoldalon néztük, ahogy utolsó útjukra Írországba indulnak a gépek. A magyar nemzeti légitársaság gépeinek a fedélzete, bárhol is vannak a világban, amíg nem nyílik ki az ajtó, Magyarországnak számít. Ezért aztán nem csak csendesebb lett a világ, de mintha az ország is egy kicsit kisebb lenne.

Két hete vasárnap Vince napján átjött Mark barátom és stílusosan a kabátzsebében hozott egy üveg bort. Elég drága lehetett, egy ügyfelétől kapta, viszont ízre roppant csalódás. Azért megittuk, mert nekünk a jó bor csodálatosan jó, a rossz bor meg csak szimplán jó. Szép napsütéses télvégi-koratavaszi idő volt aznap. "Megette már a kutya a telet" mondtuk és előkerült a régi bölcsesség is, miszerint "Ha fénylik Vince, tele lesz a pince", vagyis, ha Vince napján napos az idő, akkor abban az évben jó bortermés várható. Akkor egyikünk se gondolta volna, hogy két hét múlva mínusz 12 fokban nézzük a havazást és az égbolt is kopárabb lesz.

A tél a szőlőben a metszés időszaka, De kinek van kedve ilyenkor metszeni? Szerintem senkinek. A metszéssel amúgy is nyugodtan lehet várni akár egészen a fakadásig. Inkább érdemes átgondolni, hogy hogyan lehet egészségesebb és szebb a szőlő és jobb a bor.

Ha tavasszal a metszés után felaprítjuk a nyesedéket és azt úgy forgatjuk a talajba, hogy közben hektáronként 1-1 liter BactoFil B 10 és BactoFil CELL (baktériumtrágya) készítményt is kijuttatunk, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a nyesedék gyorsan elbomlik és a benne lévő sok értékes tápanyag a szőlő rendelkezésére áll és ez a kezelés jelentősen javítja a talaj szerkezetét.

Emellett a BactoFil-ban (baktériumtrágya) lévő nitrogénkötő baktériumok olyan egyenletes nitrogén ellátást biztosítanak, amely bőven fedezi a szőlő igényét és nem kell tartani a vegyi nitrogénpótlás, vagyis a műtrágyázás következtében fellépő betegségérzékenységtől. Ellenkezőleg. A BactoFil kezelés hatására nő a szőlő természetes ellenálló képessége. A termékben lévő Pseudomonas fluorescens és Streptomyces albus törzseknek köszönhetően a talajból fertőző kórokozók támadásától is kevésbé kell tartani. Magyarán a peronoszpóráról van szó. Aki tavasszal a fakadás előtt mondjuk március végén-április elején BactoFil-lal kezeli a szőlő talaját, annak nincs túlzott félnivalója a peronoszpórától. Ha nem túl csapadékos az időjárás, akkor lehet, hogy nem is kell majd a peronoszpóra ellen védekezni. Ha a kórokozónak kedvező az idő, akkor is jóval később alakul ki a fertőzés és a járvány nem indul olyan intenzíven. Ezért peronoszpórás évben is kevesebb permetezéssel, kevésbé erőteljes hatású (olcsóbb) készítményekkel is nagyobb biztonsággal lehet megvédeni a szőlőt. Szürkerothadás vagy elegáns nevén a botrítisz ügyben is jó hírem van. Ennek a kórokozója mindenhol ott lapul és csak arra vár, hogy egy kis rés keletkezzen az éredő bolyó héján és mire hármat számolunk már behatol a bogyóba és pillanatok alatt szétrohasztja az egész fürtöt. Kis rés úgy keletkezhet a bogyón, hogy adegy: belerág a molyhernyó. Ezért (is) érdemes figyelni a molykártevők, a tarka- és a nyerges szőlőmoly valamint a szőlőilonca kártételének a megelőzésére. Adkettő: jégverés. Hát ez elég gáz, a szőlőtermesztéshez is kell ugye egy kis szerencse. Adhárom: egy csapadékos időszakban gyorsan telítődik a bogyó és a gyenge kevésbé rugalmas bogyóhéj felreped. Ez a leggyakoribb eset nagyon nagy biztonsággal hárítható a BactoFil-os kezeléssel, mert a nagyon kiegyenlített tápanyagellátás miatt a bogyójéj sokkal kevésbé lesz érzékeny a felrepedésre.

Szerintem elég durva a fenti kép, de főleg az a durva, hogy ha ilyet látunk, akkor kb 3 nap alatt az egész fürt megsemmisül. Vannak persze elég jó növényvédőszerek, amelyek viszonylag megbízhatóan védenek a szürkepenész ellen, egy apró hibájuk van, mégpedig az, hogy az áruk többszöröse a BactoFil árának. Valójában minden szőlőtermesztőnek magának kell eldönteni, hogy a BactoFil használatával egészséges, életteli talajton szeretne egészséges ellenálló, aktívan asszimiláló, hiánytüneteket nemigen mutató szőlőt, korábbi éréssel, magasabb cukorral és szebb savakkal, vagy inkább permetezőszerekre költ, amelyek sokszor az erjedést is befolyásolják - nem kedvező irányba.

Kedves Olvasó! Ha Ön idáig jutott az olvasással, akkor Önt bizonyára valóban érdekli a szőlő. Végezetül egy jó hír. A szántóföldeken már vagy millió hektáron bizonyított és a szőlőültetvényekben is kiváló eredményeket mutató BactoFil termékek a múlt évtől a házikertek számára megfelelő kiszerelési méretben és por formában is elérhetőek. Az 5 grammos, vízoldható tasakban lévő terméket, amiből egy dobozban amúgy kettő található egy locsolókannába kell dobni, ahol az pillanat alatt feloldódik. Ekkor a tőkék köré kell locsolni a folyadékot. Ha mondjuk egy 10 literes locsolókannában oldottunk fel egy 5 grammos BactoFil Por tasakor, akkor egy tőke köré 1-2 litert érdemes önteni a tőke feltételezhető gyökérmérete függvényében. Ezt a műveletet legjobb április elején végezni és a locsolás után kapával be kell forgatni a talajba. Ezután legjobb még külön bő vízzel belocsolni a tőkéket, hogy a hasznos talajbaktériumok minél közelebb kerüljenek a gyökérzethez.

Amit bizonyosan ígérhetek Tisztelt Olvasó, az az, hogy az így kezelt tőkék egészségesebbek lesznek, kevesebbet kell peronoszpóra ellen permezetni, erőteljesebb hajtásnövekedés várható- ezért a zöldmunkára is érdemes jobban odafigyelni, hogy azért a fürtöket ne nagyon árnyékolják be a hajtások. Mind a borszőlő, mind a csemegeszőlő esetében korábbi érés, finomabb gyümölcs és értékesebb borászati alapanyag várható.

Legeslegvégül annyit szeretnék megjegyezni, hogy a világon egyedülálló Tokaji Borvidéken, ahol ugyanaz a Botritisz gomba okozza az aszúbogyók kialakulását, amely máshol a végzetes betegséget, ezért én ott nem javasolnám a BactoFil B 10 termék használatát. Ellenben a BactoFil CELL-t mindenképpen. Ez a termék még nem kaphtató por formában, hanem a legkisebb kiszerelési egység az 1 liter. Ez viszont kétséglelenül megéri annag a szőlésznek, akinek legalább 1 hektár szőlője van.

Január 22-én ragyogó fényes Vince nap volt. Ha hinni lehet a népi megfigyelésnek, akkor jó szőlőtermés és sok bor várható. Érdemes tehát megadni a szőlőnek, amire a legnagyobb szüksége van, az életteli talaj. Erre a legjobb megoldás a BactoFil-os talajaktiválás.

Nagyon nagyon reménykedő szívvel gondolok arra, hogy a 2012. évjárat egyik finom borával koccintani fogunk Mark barátommal annak örömére, hogy a www.flightradar24.com oldalon újra megjelenik a magyar nemzeti lajstromjel.