CLAAS - ÚJ GUINNESS REKORD...

2011.11.27.

A CLAAS Lexion 770 kombájn 8 óra alatt 674,8 tonna búzát takarított be és ezzel új Guinness rekordot állított fel.

A kombájnok aratási Guinness rekordja nincs agyonbonyolítva. Elindul a kombájn, aztán 8 óra elteltével megmérik, hogy mennyi búzát tudott betakarítani. Ez a rekord gyakorlatilag két kombájngyártót szokott érinteni, hiszen évről évre az a forgatókönyv, hogy a soros megdönti a másik rekordját. Idén a Claas volt a soros, a másik gyártót nem akarnám a legyőzött márkaként említeni, de annyi azért leítható, hogy a neve hasonlít annak az európai országnak a nevéhez, amelyik Belgiumtól délre, viszont Franciaországtól északra található. Lényeg a lényeg, hogy még szeptemberben volt a rekorddöntés, de gondolom marketing okokból november 15-re, a hannoveri Agritechnika nyitónapjára tették a bejelentést.

Búza aratási rekordot nem lehet ott felállítani, ahol gyengécske a termés, ezért idén is a Claas kedvenc területére, az angliai Lincolnshire-be ment a 13 fős csapat. A kiadós reggeli után nekiláttak aratni, pontosan 9 óra 46 perckor. Délután háromnegyed hatkor regisztrálták a 8 óra búza betakarítás vágeredményét, ami a következő eredményt adta: A Claas Lexion 770 kombájn 69,7 hektárt aratott le, de ez a rekord szempontjából lényegtelen, hiszen az számít csak, hogy a betakarított mennyiség 674,8 tonna lett. Ez magasan felülmúlta a korábbi rekordot. A 8 óra alatt átlagosan óránként 85 tonnát takarított be a gép.

Aztán a rekorddöntés végén a 13 fős csapat - akik közül csak a két kombájnvezető, Jens Boerer és Christian Meckmann nevét említik - úgy döntött, hogy aratnak még egy kicsit, ha már így rá vannak pörögve a betakarításra. A gondolatot tett követte, úgyhogy tolták még másnap reggel 6.34-ig - gondolom ekkor azért megint kinézett egy kiadós reggeli. Addigra 129,36 hektárt takarítottak be, összesen 1362 tonna terméssel. Időközben ki is számolták, hogy ha kb. 160 Font egy tonna búza, akkor mindössze 44 óra aratás tarméséből meg lehet venni ezt a kombájnt tokkal vonóval, GPS-szel, meg mindennel.

A képen látható hölgy nem a guminyomást ellenőrzi, hanem ő maga Catharina Claas-Mühlhauser, aki a cégalapító Helmut Claas lánya. Ö vette át a Guinness rekord tanúsítványát nonember 15-én a hannoveri Agritechnika kiállításon Jack Brookbank-tól, a Guinness képviselőjétől. Amúgy a hírről először a kedvenc oldalam a FarmWeekly számolt be.

Kedves Tisztelt Olvasók! A hír eddigi részében kizárólag a FW cikkében szereplő adatokat és tényeket írtam le. Végezetül szeretném megosztani Önökkel a személyes véleményemet. Örök szkeptikusként úgy vélem, hogy ennek az egésznek igazából nincs is túl sok értelme. A világ számára ez alig fontosabb, mint hogy nyaranta ki nyeri a mi kis falunkban a falunapon a zsákbafutást. Ami egyedül számít - szerintem - az nem szerepel a Guinness nyilvántartásában, de a rekordkísérletek dokumentáviói ezt is leírják. Ez a kombájn 1 tonna búza betakarításához 15%-kal kevesebb üzemanyagot használt fel, mint a versenytársai.