AGROmashEXPO - fókuszban a takarékosság

2012.01.31.

Szubjektív összefoglaló annak, aki ott volt és annak, aki nem.

Kedves Tisztelt Olvasók! Véget ért a 30. AGROmashEXPO, amely minden szempontból méltó volt ehhez a kerek jubileumhoz. Több, mint 25.000 látogató tekintette meg a közel 200 kiállító újdonságait. Itt is szeretném megköszönni a kedves érdeklődést az igazán nagyszámú látogatónknak és őszintén bízom benne, hogy amit mutattunk, az a kiállítás egyik maradandó emléke marad a számukra. Akik nem voltak a kiállításon, azoknak pedig megpróbálok egy teljesen szubjektív, mégsem szakmaiatlan beszámolót írni.

Az AGRO.bio Hungary Kft. és a Farmcenter Kft. egymás mellett lévő standjának határán volt a fő látványosságunk a vetőgépre szerelhető BactoFil S JET. A fenti képen a bemutató készülék előtt Márton Balázs, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. igazgatója látható, kezében a HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSEK elismerő oklevelével, amely a kiállítás egyik legértékesebb trófeájának tekinthető.

Az Oklevél közelebbről. Természetesen a két nagydíjat két amerikai mezőgépgyártó multi kapta a Massey Ferguson és a John Deere - amúgy abszolút megérdemelten - mert amit traktor üzemanyagtakarékosság témában letettek az asztalra, attól nem lesznek vidámak az olajtársaságok. Mondjuk a termelők meg igen és az szerintem többet számít. Lényeg a lényeg, ha a monitoron nem látszana eléggé, hogy a Farmcenter Kft. az ABMT Profi környezettudatos technológia kifejlesztéséért kapta ezt a rangos elismerést. Talán egyszer majd leírom, hogy mi ez úgy amblokk, de annyit itt mindenképpen meg kell említeni, hogy az ABMT-ből a B betű a BactoFil JET készülékcsalád használatával elérhető professzionális gazdálkodási szintre és a környezetterhelés csökkentés és a költséghatékonyság növelés lehetőségére utal.

A BactoFil S JET gyakorlatilag minden vetőgépre felszerelhető, de ha már a Massey Ferguson a stratégiai partnerünk, akkor nyilvánvaló, hogy a kiállításon is egy ilyen vetőgépen mutattuk be az eszközt. A cég standján volt ebből egy szép hatsoros - gondoltam megmutatom.

A Massey Ferguson-t sokáig traktorgyártóként ismertük. Viszont amit vetőgép és kombájn témában összebarkácsoltak, az pestiesen szólva nem semmi. Aki komolyan gondolja a vetést meg az aratást, meg egy kis lé is lötyög a zsebében, annak bátran ajánlanám. A kombájn nem csak brutálisan jól néz ki, de tényleg brutális. Vágóasztal nélkül is van jó 16 tonna. A magtartálya bő 10 köbméter. A motor se gyengus, közel 10 liter és a gyári adat szerint kerek 500 lovas. Szóval ezzel lehet csapatni az aratáskor rendesen.

Lássuk a medvét: Mit is tud ez a BactoFil S JET?

Először is a vetéskor a vetőmag sorába csepegteti/csurgatja a hidegtűrű, természetes talajbaktérium törzseket tartalmazó BactoFil készítményt (baktériumtrágya). Ez pedig kiváló életteli talajfeltételeket teremt a csírázó és a kelő mag számára. Ha kell gramulátumot szórni, akkor természetesen az is megoldható, hiszen azt amúgy ma már egy korszerű vetőgépnek tudnia kell.

És jön a slusszpoén: A gyomirtószer kipermetezése is a vetéssel egy menetben megoldható. Nem kell a vetés előtt- vagy után a permetezőgépet végigcibálni a táblán, nincs újabb talajtaposás, van viszont jó kis üzemanyag megtakarítás. És milyen a gyomirtó permetlé kijuttatásának a minőségeű Alapjáraton pontosan olyan jó, mint a legjobb permetezőgépé, csak ha esetleg fújdogál az a huncut kis tavaszi szellő, akkor a permetezőgép szórókeretére szerelt szórófejből illetve fúvókából kilépő kis permetcsepp könnyedén elsodródhat. Itt kb. fele akkora távolságra van a talajtól a fúvóka, ezért az elsordródás kockázata sokkal alacsonyabb, magyarán erősebb szélben is vígan lehet vetni, közben BactoFil-lal (baktériumtrágya) talajtaktiválni és még a preemergens gyomirtás is szuperül megoldható. Ja, mert ez a szerkezet oda szórja a gyomirtószert, ahova vetőmag is került. Ahol nem maradt ki a vetés, ott a gyomirtás is megtörtént.

Legalább 3 menet egy költségen. Ennyi lenne a teljes megtakarítás? Miért, ez nem elég, kérdhetnénk, de nem. A megtakarítás az okos gazdálkodók kenyere. Minek kellene a teljes talajfelszínt beszórni gyomirtószerrel, amikor a sorközökből szépen kiviszi a kultivátor kapája.

A kiállításon a BactoFil S JET készülékre egy olyan TeeJet fúvóka került, amely a fenti képen látható szórásképet mutatja. Ott készítettem a képet, mellé lehet tenni a szögmérőt, meg a vonalzót, aztán az ember hamar kiszámolja, hogy a BactoFil S JET ezzel a fúvókával a sorokat csak mintegy arasznyi szélességben permetezi le. Ott nem kelnek ki a gyomok, a sorközökből meg majd kiviszi a sorművelő kultivátor. Ehhez mondjuk jó ha van egy jó sorvezető, én a TeeJet MATRIX Pro-t ajánlanám a FieldPilot rendszerrel, mert így szép egyenesek lesznek a sorok, és akinek van vagy 300 hektár földje, az a gyomirtószer és üzemanyag megtakarításoknak köszönhetően a 2 év végétől már ingyen használja.

A BactoFil S JET mellett egy forradalmian új algakészítményt is bemutattunk a Kedves Látogatóknak. A múlt évi ígéretes szántóföldi és kertészeti eredmények után idén már a piacon lesz az ALGAFIX nevű termék (levéltrágya). Ezt úgy kell használni, mint egy lombtrágyát, de ez sokkal jobban megnyomja a mérleget, mint bármelyik lombtrágya.

Bonus Track:

És ami még nagyon tetszett nekem az AGROmashEXPO-n: A Fórum színpadon egymást követték a szakmai előadások. Ezek tényleg nagyon népszerűek voltak, többek közt talán azért is, mert a jó 20.000 négyzetméter kiállítás bejárása köznen sokaknak jólesett egy kicsit leülni és olyan kiváló kiváló szakemberek előadásába belehallgatni, mint a képen látható Zsigó György, aki a növényvédelmi előrejelzés lehetőségeiről és módszereiről mesélt az érdeklődőknek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium is állított standot a kiállításon. Itt az volt a nagyon jó, hogy a pultra kitettek egy papírdobozt. A papírdoboz mellett formagyomtatványok voltak, amire kérdéseket lehetett írni, és ha azt valaki bedobta a papírdibozba akkor - én legalábbis így értelmeztem - kap rá választ. Én véletlenségből írtam egy kérdésfélét, be is dobtam a dobozba és azóta is izgatottan várok...