IUSS - A TERMŐFÖLD DALA...

2011.12.11.

IUSS (International Union of Soil Sciences) a Nemzetközi Talajtani Szövetség december 5-én ünnepelte a Talaj Világnapját.

A fenti kép még 2006. július 15-én készült, Pennsylvániában, a 18. Talajtani Világkongresszus zárórendezvényén. A középen álló, jezzy kukoricás nyakkendős úr nem más, mint Boxturtle Bob - gondolom ez a művészneve - aki elénekelt egy dalt, ami a termőföldről szól és ebben a témában azóta is ez az etalon, a termőföld védelmének himnusza. A kép alatt baloldalt a Termőföld dala című ének refrénjének eredeti szövege, mellette feketével az én szabad ferdítésem.

http://agrobio.hu/?base=downloads&cid=21

Ha a fenti linkre kattint Tisztelt Olvasó, akkor ennek az oldalnak a letöltések menüpontjához jut, mindjárt ahhoz a részhez, ahol megtalálható a dal és az eredeti szöveg.

Hogy miért pendítettem elő ezt az amúgy nem is rossz dalt, azt a következő dolog magyarázza: Mark barátommal most szombaton éppen ott folytattuk, ahol múltkor abbahagytuk. ő hozta a vodkát, amit absulut szeretünk, mi meg gondoskodtunk a megfelelő paradicsomról a kis falunk harddiszkontjából. Amúgy nem azért vásárolunk ott, mert ott minden olcsó, hanem azért, mert a kb. 1800 kilómétert utazó paradicsom íze sokkal jobb, mint amit a kis zöldséges árul (sajnos). Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ahogy fogyott a bloody mary, Mark egyre azon puffogott, hogy mizahogy, az egész világ Angliától Ausztráliáig már egy hete a talajmegóvás témájára cuppant, mivelhogy december 5. volt a Termőföld Világnapja és az IUSS - Nemzetközi Talajtani Szövetség - ajánlása szerint ez adjon alkalmat arra, hogy felhívják az emberek figyelmét a termőföld esszenciális szerepére és a megóvásának a fontosságára. Mark azt mondta, hogy nézzük meg az Agrárminisztérium honlapját, ott biztos vannak dolgok, de a Termőföld Világnapjáról ott az égvilágon semmit sem találtunk. (ellenberger a mezei pockokról, meg a borkimérés szabályozásáról részletesen beszámoltak december 5-én, mondjuk az is fontos...)

Lényeg a lényeg, hogy a Termőföld Világnapjáról a Syngenta szépen beszámolt a magyarországi honlapján, ami azért nagyon szép tőlük és valóban azt mutatja, hogy ezt a céget valóban érdekli a mezőgazdaság, meg a termőföld védelme. Én magam annyit tennék hozzá, csak érdekességként, hogy miért pont december 5. lett a Termőföld Világnapja, amiről már 9. éve, 2002-óta megemlékeznek a témában felelősséggel gondolkodó szervezetek, cégek és médiák. Hát azért, mert december 5-én van a Tájföldi uralkodó szülinapja. Nem vicc, az van, hogy őfelsége bírta annyival támogatni a mintegy 60.000 kutatót összefogó szervezetet, hogy a Termőföld Világnapját a szülinapjára tegyék.

Kedves Tisztelt Olvasók! Ha van 3 percük és szeretik a jó kis "amcsi kantri" zenét, akkor hallgassák meg a Termőföld Dalát a fenti linken és ha érdekli Önöket, akár olvassák el a szöveget is. Szerintem nem rossz, de nem is annyira jó. Legyen egy szép dalunk magyarul a földről. Aki érzi magában az erőt, írjon szöveget és küldje el nekünk az e-mail címre. A beérkezett szövegeket közzétesszük és a legjobb szöveg szerzője értékes szakkönyvcsomagot kap.