EZ AZ ÉV IS BEINDULT...

2012.01.05.

Egészséget, boldogságot és sikert kívánunk, minden Tisztelt Olvasónknak.

Talán sohasem repül olyan gyorsan az idő, mint január első napjaiban. Volt idő, amikor a rómaiak nem is hívták sehogy ezt a hónapot, mert ez úgyis hamar eltelik és ekkor úgysem történik semmi. Aztán elnevezték Janus-ról, aki a római mitológiában a kapuk és átjárók, a kezdet és a vég istene volt. A "kétarcú", az egyszerre visszanéző és előretekintő isten képe sokáig a római pénzek gyakori motívuma volt. Január az a hónap, amikor az ember egyszerre gondol vissza az előző évre és tekint előre az éppen elkezdődőre. Most január elején a köszöntőképpel én is visszatekintek egy kicsit.

Idén lesz negyven éve, hogy elkészítették az emberiség talán legszebb és legtöbbet megjelenített fényképét. 1972-ben az Apollo 17 űrhajó mintegy 45.000 km távolságra járt a Földtől és onnan fotózták ezt a gyönyörű képet, amely "Blue Marble" vagyis "kék üveggolyó" néven vált világhírűvé. A 3 űrhajós átszellemülten mesélt a látványról, hogy milyen csodálatos a ragyogó Föld a világűr sötétségében. Mint egy "kicsi, sérülékeny, kék üveggolyó" mondták. Az újságírók rákérdeztek, hogy ugye azt akarták mondani, hogy törékeny. Az űrhajósok pedig azt mondták, hogy a Föld nagyon nagyon sérülékenynek tőnik messziről.

Tisztelt Olvasó! Az év első írásában kivételesen megengedek magamnak egy személyes megjegyzést. Az a helyzet, hogy sose tudom eldönteni, hogy hiszek-e a véletlenekben, vagy mérmökember létemre csak a számokban hiszek. Az van ugyanis, hogy anno a NASA - szokás szerint - mindhárom űrhajóst megnevezte a kép hivatalos készítűjeként. A képet viszont az az űrhajós készítette, akinek pont az a neve, mint Magyarország jelenlegi köztársasági elnökének, legalábbis vezetéknévileg. Jack Schmitt. A Schmitt pedig nem túl gyakori név sem a köztársasági elnökök, sem az űrpilóták között...

Kedves Tisztelt Olvasó! Egészséget, sok örömet és sikert kívánok Önnek. Ezen az oldalon a jövőben is azt talál, mint eddig. Hasznos információkat és érdekességeket. Egy kis érdekes információval búcsúznék. Tudta, hogy a gyönyörű kis kék üveggolyónkon, a Földön mennyi "föld" van? A Föld felületének mintegy 18%-át borítja föld. Ez 13 milliárd hektár. A Földön 1,4 milliárd hektár a szántóföld területe. Jó ezt tudni, viszont a következő hírekben olyan információk jönnek, amelyek - ha ön gazdálkodó - jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Tartsa meg jó szokását és idén is ha teheti, kattintson erre az oldalra. B.U.É.K.