OLYMPIA - sírni csak a győztesnek szabad?

2008.05.08.

Ma 24 éve, 1984 május 8-án a Szovjetunió bejelentette, hogy nem indulnak a Los Angeles-ben megrendezésre kerülő Olympián.

Nagyon sok magyar sportoló számára volt nagyon nagyon szomorú és elkeserítő hír, hogy a Szovjetunió bejelentette a távolmaradását, egyben a távolmaradásunkat. Sokan már a július 12-i nyitóünnepségre készültek és a lehetséges érmeket találgatták. Szertefoszlott minden remény egy pillanat alatt...

Pierre de Coubertin (1863 - 1937) a modern olympiai játékok elindítójának sokat idézett mondása szerint a részvétel a fontos, nem a győzelem. A bejelentésben szó szerint az szerepelt, hogy az amerikában uralkodó kaotikus helyzet és a szovjetellenes hisztéria miatt nem jöhet szóba a részvétel.

A legnagyobb durranás az volt ezen az olympián - szerintem - hogy Románia a sport mellé állt és részt vett a játékokon. Begyűjtöttek 53 érmet (20 arany, 16 ezüst és 17 bronz) és ezzel az eredménnyel a nyugatnémeteket megelőzve, az USA után a 2. helyen végeztek az éremtáblázaton.

1984-ben 140 ország vett részt az olympián. Mi nem voltunk köztük. Hány magyar érem születhetett volna? Ezt nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy ez volt a 2. nyereséges olmpia. Az első nyereséges olympiát szintén Los Angeles-ben rendezték 1932-ben.