A SIKERES REPCETERMESZTÉS ÚTJA

2008.06.16.

Ezzel a címmel szerveztük június 12-én azt a szakmai utat, amely bepillantást nyújtott a résztvevőknek a szlovákiai repcetermesztés sikertörténetébe.

A csopotkép a Libádi Szövetkezet (PDV Luba) egyik százhektárnál nagyobb repcetáblájának a szélén készült. Ha bárki - elsősorban a résztvevőkre gondolok - szeretné kimásolni magának a képet, akkor a jobb egérgomb rákattintásával egyszerűen megteheti.

Amúgy az út előzménye és a téme háttere olvasható a BACTOSZKÓP legutóbbi számában, amely a LETÖLTÉSEK menüpontból egy másodperc alatt letölthető. Röviden annyit, hogy Péter Elemér kollegámmal még április végén megnéztük azt a libádi 116 hektáros repcetáblát, amelyből 60 hektárt a vetés előtt BactoFil B 10-zel kezeltek és elbeszélgettünk Juhász Péter úrral, a PDV Luba elnökhelyettesével, aki számos érdekes dolgot mesélt nekünk a tapasztalataikról és arról a termesztési gyakorlatról, amely a repcét a szövetkezet sikernövényévé tette. A BacoFil hatására akkor a repceállomány szemmel láthatóan nagyobb és sokkal erőteljesebb volt. Ez adta az ötletet Búza Lajos kollegánknak, hogy érdemes volna kimenni Szlovákiába és megnézni az eredményt a becők érésének az időszakában.

Eljött velünk Dr. Eőri Teréz "repceszakértő" is, aki az út során a buszban rögtönzött "Talk Show" keretében osztotta meg a tapasztalatait a meghívásunkat elfogadó termesztési szakemberekkel. A megérkezést követően Juhász Péter a szövetezet irodaházában mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Dr. Eőri Teréz hozzászólásait és a szakmai kérdésekre adott válaszait nagy figyelem és érdeklődés kísérte.

A legizgalmasabb szakmai megbeszélések helyszíne azonban a repcetábla széle volt.

A következő képek bizonyára magukért beszélnek, a jó idő, a szép repce és a jó hangulat bemutatására.

Az ebédet követően Dr. Eőri Teréz minden résztvevőnek dedikálta A repce termesztése című könyvét, amely az AGRO.bio Hungary Kft. ajándéka volt.

A betakarítás után a BactoFil-lal kezelt és a kontroll táblán mért terméseredményekről is beszámolunk majd.

U.i.: Maradt a buszban egy sötétkék ernyő Hardy felirattal, amelyet a Fóti úti irodában őrzünk. Aki otthagyta, az vegye fel a kapcsolatot a területi képviselővel!