DARWIN, WALLACE ÉS AZ EVOLUCIÓ

2008.06.18.

Ma 150 éve Charles Darwin kapott egy anyagot Alfred Wallace biogeográfustól, aztán egy évre rá kiadta a híres könyvét (The Origin of Species).

Alfred Russel Wallace (1823-1913) a biogeográfia tudományának a megteremtője volt. Beutazta a Földet gyűjtött vagy 120.000 növény- és állatfajt és ezek közül kb. ezret ő írt le először. A Charles Darwin-nak ma 150 éve küldött anyagban már írt a természetes kiválasztódásról és az evolúcióról. Darwin A Fajok Eredete című könyve lett a darwinizmus alapműve. A darwinizmus "biológiai alapjaira" épül a szociodarwinizmus, amelynek egyik ága az evaolúciót vizsgálja. Ez a nők szerepének a térhódítását kutatja. A téma úttörője amerika egyik legnagyobb marketingese Faith Popcorn, aki magát a szót (evaolution) is megalkotta. Amúgy Faith eredeti neve Plotkin, de ő úgy gondolta, hogy nem illik hozzá egy ilyen szimpla név, akkor inkább legyen pattogatott kukorica.

Ma 80 éve repülte át először nő az Atlanti óceánt. Amelia Earhart akkor utas volt, pilótaként 1932-ben tette ez.

Ma 25 éve szállt fel az első amerikai nő a világűrbe. Sally Ride a Challenger űrrepülő fedélzetén utazott. Ez volt az űrrepülőgépek 7. és a Challenger 2. küldetése.

Ma már a NASA minden fontos küldetést női kapitánnyal indít. Az űrrepülőgép a legbonyolultabb szerkezet, amit az ember valaha épített. Ezt irányítani nagyon nagyon bonyolult. Csak a lépcső tetejéről lehet...