432 NAP BÖRTÖN KEMÉNY LANDOLÁSÉRT

2008.05.28.

Ma 21 éve a német Matthias Rust viszonylag szépen letette a Cessnát... a Vörös Téren

Úgy indult a dolog, hogy Matthias Rust nevű német srác, aki akkor 19 éves volt, 1987 május 28-án kiballagott a Helsinki-Malmi reptérre, bérelt egy Cessna 172-es gépet, a légiirányítónak azt mondta, hogy Stockholmba készül, aztán reggel 7 körül felszállt. Kicsit repült egyenesen, aztán kikapcsolta a rádiót és keletnek fordult. 14.29-kor belépett az orosz légtérbe és persze nem válaszolt rádión. A légi elhárítás nem vacakolt sokat - lőttek ők már le utasszállítót is - és ráküldtek két MiG 25 interceptort (elfogó vadászgép) hogy lőjék le. A MiG-ek már 14.48-kor látták a Cessnát, de csúnyán elbaltázták az akciót. A légi elhárítás úgy gondolta, hogy jobb, ha kussolnak, aztán majd lesz valami. Estefelé Mathias már Moszkvához közelített, de ott éppen "fennforgás volt" Sheremetyevon nem mentek a radarok. 20 percig se le, se fel renki, persze a kis Cessnát sem vették észre. Matthias eredetileg a Kreml udvarán akart leszállni, de az kisebb volt, mint gondolta. Aztán a Vörös Tér fölött próbálkozott, de ott sok járókelő volt. Végül a Vasilevski sugárúton tette le a gépet és finoman begurult a térre és megállt a Szent Basil katedrális előtt.

Az oroszok nem fogadták Matthiast túlzottan kitörő örömmel, kicsit talán merevek is voltak és bekasznizták a Lefortovo börtönbe. Szeptember 2-án volt a tárgyalása, kapott 4 évet, csak 1988 augusztus 3-án szabadon engedték.

Amúgy a Lefortovo komfortfokozatát tekintve az Auschwitz-i táborra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy ott nem voltak gázkamrák. Egyszóval szegény Matthiasnak kemény volt, ha nem is a landolás, akkor a 432 nap.

Másodszor amúgy Auschwitz-ról jut eszembe, hogy XVI. Benedek Pápa éppen ma 2 éve 2006 május 28-án ment el a táborba és sajnálkozott. Az én magánvéleményem szerint volt is miért, hiszen manapság a Vatikán határozottabban tiltakozik az abortusz, a melegházasság és a GMO növények termesztése ellen, mint tette anno milliók elégetése ellen.

Matthias Rust a tárgyaláson