A VILÁG LEGNAGYOBB KOMPOSZTRAKÁSA

2008.06.30.

Angliában van, a 121 hektáros Kew Botanikus kertben (Royal Botanic Gardens Kew) amelyet 5 éve nyilvánított az UNESCO a Világörökség részének.

A 121 hektáros botanikus kertben elég sok komposztálható anyag képződik, amely megteremtette a feltételét a legnagyobb és legszakszerűbb komposztrakás kialakításának. A kész komposztot a kert talajába visszaforgatják, ami szükségtelenné teszi műtrágyák használatát és kiváló talajéletet eredményez.

A Kew Kertben minden nagyon régi és nagyon csodálatos. Egyes építményei már 1761-ben is álltak és a mai napig látogathatók. A képen látható függő utacska 18 méter magasan megy és lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy a fákat fölülről is megnézzék. Olyan is van, hogy egy földalatti üvegpincében meg lehet nézni a gyökerek elhelyezkedését.

Amúgy 1817-ben a mai napon született a kert egyik híres igazgatója Joseph Dalton Hooker. Neki az apja is botanikus volt és az apjától vette át a kert igazgatását. Hooker a Royal Society (kb. az angol tudományos akadémia) elnöke is volt és jó barátság kötötte Charles Darwin-hoz, akinek a természetes szelekció általi evolúció elméletét a világ egyik leggazdagabb botanikus kertjének az igazgatójaként és az angol tudományos világ vezetőjeként is támogatta.

Jelenleg közel 50.000 növényfal él a kertben. Itt van a világ 3 nagy herbáriumának az egyike, kb. 5 milliós gyűjteménnyel, a könyvtárában pedig mintegy 130.000 kötet van.

A felnőtt belépő 12,25 font, amiért mindent látni lehet, az ötvenezer növényt és a világ legnagyob komposztrakását is.