MA 109 ÉVE SZÜLETETT A NOBEL DÍJAS BÉKÉSY GYÖRGY

2008.06.03.

A világhírű tudós 47 évesen hagyta el Magyarországot. A díjat 1961-ben kapta meg. 19 éven át tanított a Harvardon, ahol magyarságára végig büszke volt.

    Békésy György

Apja diplomata volt, ezért Budapest mellett Isztanbulban, Münchenben és Zürichben járt iskolába. Doktori fokozatát az ELTE-n szerezte 1926-ban. 1946-ban ment el Svédországba, ahol a Karolinska Intézetben dolgozott. Egy év múlva a Harvard-ra hívák kutatni és tanítani. Fő kutatási területe az emberi hallás folyamatának a vizsgálata volt, a Nobel díjat is ezért kapta. 1966-ban Havaii-ra költözött és haláláig a Honolulu-i egyetemen dolgozott.

Amúgy Békésy György mellett még három másik Nobel díjas tudós is júnus 3-án született. Ez természetesen véletlen, de az teszi különösen érdekessé, hogy mind a négyen az orvosi Nobel Díjat kapták.

Otto Loewi német - amerikai gyógyszerész 1873-ban született június 3-án és 1936-ban kapta meg a díjat az acetylkolin jelentőségének a felfedezéséért.

Torsten Wiesel 1924-ben született ezen a napon, ő svéd volt és a látás vizsgálatában elért eredményeiért kapta meg a díjat 1981-ben.

1929-ben ezen a napon született a svájci Werner Armer mikrobiológus-genetikus, aki nagy eredményeket ért el a bakteriofágok vizsgálatában. A díjat 1978-ban kapta a restrikciós endonukleózis folyamatának a leírásáért, ami a DNS rekombináció technikájának az alapja.