OLVADÓ JÉG

2009.01.21.

Tapasztalt termelők véleménye szerint az eddigi hideg tél nem tett különösebb kárt a az ősszel megfelelő módon elvetett növénykultúrákban.

Ahogy a múlt héten az ónos eső finom kis szemcséivel csillogó jégpáncéjt vont a növényekre, úgy vonta be sokak szívét szomorúsággal az a sok sok fájdalmas hír, amellyel mostanában találkozhattunk. A növényekre fagyott jégben az a jó, hogy gyakorlatilag nem árt és ahogy a napsugarak fagypont fölé melegítik a levegőt, gyors olvadásba kezd, majd eltűnik, mint ha soha ott sem lett volna.

A képet múlt pénteken - január 16-án - készítettem Kisbéren, a Kincsem Hotel udvarán lévő szépen gondozott szőlősorok között, percekkel az AGRO.BIO CLUB 500 összejövetelének a kezdete előtt. Nem csoda, hogy a nap során a számos aktuális téma között a hideg tél hatása is szóba került. Örömmel hallottam - és fontosnak tartom megosztani az oldal Tisztelt Olvasóival - a tapasztalt mezőgazdász klubtagok véleményét. Ők egyértelműen úgy látják, hogy nincs ok aggodalomra - legalábbis fagykár vonatkozásában - hiszen bár sokáig tartott a nagy hideg, de nem volt olyan alacsony a hőmérséklet, hogy az az időben elvetett és megfelelően fejlődött őszi növényeket jelentősen károsította volna. Most felmelegedés jön és a szőlő és gyümölcskultúráknak most jön a neheze. Akár áprilisig lehet izgulni miattuk, mert akkor már a néhány fokos mínusz is jelentős kárt okoz.

Én magam nagyon reménykedem, hogy legalább a fagykárokat megússzuk majd és bőven terem a gyümölcs és a szőlő, hiszen a jó bor a szívnek is jót tesz...