LÉKÓ PÉTER, A SAKK ÉS A MEZŐGAZDASÁG...

2009.01.30.

A világ dolgai alapvetően kétfélék, egy részük olyan, mint a puzzle játék, a többi meg akárcsak a sakk. A mezőgazdaság inkább sakk.

A nagyon okos férfi és a nagyon gyönyörű nő, Lékó Péter sakk nagymester és felesége Sofia.

Aki szeret sakkozni és valamennyire ismeri a mezőgazdaságot, az talán igazat ad nekem abban, hogy ez a két dolog milyen sok vonatkozásban hasonlít egymásra. Szerintem az időjárás sokszor olyan kiszámíthatatlan és olyan váratlan helyzeteket produkál, mint a virtuóz nemes ellenfél a sakkjátszmában. Aki már sok szezon termesztési tapasztalatával rendelkezik, az akkora előny, mint aki már nagyon sok partit végigjátsszott különböző partnerekkel. Szakállas közhely, hogy nem egy, hanem legalább három lépéssel előre kell gondolkodni a sakkban. A mezőgazdasági termesztés során sincs ez másként, sőt...

Mi magyarok nagyon jók vagyunk a mezőgazdaságban. Miért? Szerintem azért, mert viszonylag jók a földjeink és jól tudunk sakkozni.

Ma 15 évvel ezelőtt lett sakk nagymester Lékó Péter. Akkor 14 éves volt. Ő az a világon, aki a legfiatalabb korában kapta meg ezt a címet. Felesége Sofia, az örmény sakk nagymester Arshak Petrosian lánya. Gyanítom, hogy valami sakkpartin jöhettek össze, de ez nem lényeges. Lékó Péter jelenleg a világ 9. legjobb sakkozója a FIDE (Fédération Internationale des Échess) listája szerint. 2003-ban a 4. helyen volt.

A FIDE (World Chess Federation - Sakk Világszövetség) nem csak a játékosokat rangsorolja, hanem az országokat is olymódon, hogy a 10 legjobb sakkozó pontszámát átlagolja, külön a nőknél és a férfiaknál. Mi magyarok férfiaknál a 6., nőknél az 5. helyen vagyunk a rangsorban. Az országok listája a férfi sakkozók pontszámai szerint: Oroszország, Ukrajna, Kína, USA, Izrael és Magyarország. Amúgy vagy 130 ország szerepel a FIDE listáján, ráadásul az USA és Izrael holtversenyben csak egy hajszállal vezet előttünk. Ha lenne egy fiús Polgár apuka, akkor simán a másodikak lehetnénk, de lényeg, hogy ez az eredmény döbbenetes egy ilyen kis országtól.

Most január végén, talán még aktuális egy jókívánság a sakkozóknak és a gazdálkodóknak. Jó döntéseket, jó lépéseket a táblákon, legyen az kockás vagy barázdás...!