MIT, HOGY ÉRDEMES TERMESZTENI IDÉN

2009.02.15.

Búzából minőséget, kukoricát olcsón és napraforgót sokat érdemes termeszteni idén, szerintem.

Nagyon hosszú időn keresztül mindig azt hallottuk, hogy "mennyiségi és minőségi termesztésre kell törekedni". Ennek a tartalmát senki nem vitatta, de ugyanakkor az volt a gyakorlat, hogy valójában csak a mennyiség számított. Amíg sok sertés, marha, baromfi és vízi-szárnyas volt az országban, addig a takarmánybúzának is viszonylag jó ára volt, meg jó kukorica termés esetén nem számított nagyon pár mázsa műtrágya ide vagy oda.

A 2006 - 2007-es évi nagy szárazság gyakorlatilag megfelezte a termést, így aztán nem voltak értékesítési nehézségek, sőt a terményárak átléptek minden korábbi álomhatárt. Arról, hogy ez nem reális árszint és egy átlagos vagy netán még azt meghaladó termésmennyiség esetén ez nyilvánvalóan közel sem lesz tartható, kevesen beszéltek. Ekkor jött a múlt év, mondhatni jó csapadékkal és mondhatni kiváló termésmennyiséggel. Sajnos a búzára akkor is jött az eső, amikor az abszolút nem hiányzott, az aratás közepén és a minőséget jelentősen lerontotta. Mi lett a következménye mindennek? A minőségi búzára még volt kereslet, de a takarmánynak sem ára, sem kereslete nem volt. Nem az lett a kérdés, hogy mennyi búza termett, hanem az, hogy mennyi a malmi búza és ezt mennyiért sikerült eladni. A kukorica értékesítési helyzete szerintem katasztrofális szintre romlott. A kereskedők kihasználtak minden erőfölényt, amit tudtak - ez nem hibájuk, hiszen nekik ez a munkájuk - és sok termelő le sem aratta tavaly a termést, mivel sem eladni, sem raktározni nem tudta volna. Az terményértékesítési nehézségek és az alacsony átvételi árak mellé jött a kiemelkedően magas műtrágya ár. Ebben a helyzetben nem csoda, ha sok helyen elmaradt az őszi alaptrágyázás. A következőkben megpróbálom ősszefoglalni, hogy a képben leírt célokat milyen megoldásokkal lehet elérni.

Búza esetében biztosak lehetünk benne, hogy a minőségnek minden korábbinál nagyobb súlya lesz az árbevétel és a nyereség vonatkotzásában. Aki a múlt ősszel a búza vezés előtt BactoFil A10 talajbaktérium készítményt is kijuttatott, az egyértelműen nagyon sokat tett a termény minősége és a termésbiztonság érdekében. Aki viszont ezt elmulasztotta, annak azt javasolnám, hogy fokozottan ügyeljen a növényvédelemre és a minőségi lombtrágya (pl.: YARA) kijuttatására.

Kukoricát olcsón érdemes termeszteni, hiszen az alacsonyabb felvásárlási árak esetében a termésmennyiség növelésére fordított beruházások (drágább fajta, több műtrágya stb.) megtérülése szerény vagy akár kétséges. Elég, ha arra gondolunk, hogy két kukorica vetőmag hektárköltsége között simán lehet akkora különbség, mint 1 tonna termény ára. Ha esetleg műtrágyából nem jut elég és szárazság is van, akkor a drágább vetőmag nem is biztos, hogy egy tonnával nagyobb termést ad. Ha én kukoricatermesztő lennék, akkor bizonyosan a 20.000 Ft/ha alatti vetőmagok közül választanék és minél korábban, amint lehet BactoFil A10 készítményt juttatnék ki a kukorica vetésterületére. Ahol elmaradt, vagy a szokásosnál kisebb mennyiséggekkel történt az őszi alaptrágyázás, ott a BactoFil használata - szerintem - finoman szólva erősen ajánlott. Több éves tapasztalatok alapján elmondható, hogy - különösen a múlt évinél szárazabb nyár esetén - a BactoFil-lal kezelt területeken a kukorica a legjobb és legdrágább hibridek terméseredményeit közelíti. A terményárakkal kapcsolatban senkinek nem érdemes abban reménykedni, hogy azok megközelíthetik a 2007. évi szintet. A jelenlegi állás szerint a 35.000 Ft/tonnás árral mindenki elégedett lehet, nem valószínű, hogy annál drágábban sikerül majd nagyobb tételeket értékesíteni. Mindent egybevéve, egy jól bevált, de 10-15 éves hibrid használatával és BactoFil kijuttatásával legalább egy tonna kukorica árát azonnal megspóroltuk a vetőmagon és a műtrágyaadag egy részén. Természetesen lehet, hogy nagyon jó csapadékeloszlású évünk lesz és a csúcshibridek rekordokat döntenek, de ez az árakat biztosan nem fogja felfelé hajtani. Ennek ellenére lehet, hogy végül ezek adják majd a nagyobb nyereséget, de ahogy mondani szokták, lehet 19-re lapot húzni nyugodtan. Mindenki úgy hazárdírozik (kockáztat), ahogy akar. Az eddig leírt takarékossági lehetőség annak köszönhető, hogy a BactoFil egyrészt tápanyaggal támogatja a növényt, másrészt a nagyobb gyökérzet miatt csökkenti a szárazság miatti terméskiesést és a kukoricabogár kártételének hatását. Nem ragozom tovább, hiszen aki számol BactoFil-t használ, minél előbb kijuttatva és természetesen a drága hibrideknél is, hiszen aki már úgymond "nyerésre játszik" annak pláne kár lenne kihagyni.

A napraforgó a kedvenc növényem. Majdnem az lett a kislányom jele az óvodában, de végül napocska lett, persze egy két napraforgó is fel szokott bukkanni néha. Ennél a növénynél is volt némi helyzet a múlt évben, mindenki tudja, mire gondolok. Idén viszont nagyon úgy néz ki, hogy értékesítési gondokkal nem kell majd küzdeni. Napraforgóból sokat kell termeszteni. Egyszerű a képlet. Itt nem érdemes variálni, a legjobb hibridet kell vetni, mindegy, mibe kerül. Vetés előtt minél előbb érdemes kijuttatni a BactoFil-t, aztán még gyomirtás, fungicid, deszikkálás és a jöhet a betakarítás. A fentebb vázolt kukorica helyzettel ellentétben itt a több termés - több nyereség valószínűleg bejön majd.