MESE A KISLÁNYRÓL, AKI ODAFIGYELT A LACTOBACILLUSOKRA

2009.02.07.

A Lactobacillusoknak eddig is sokat köszönhet az emberiség. Remélhetően a jövőben még többet...

Ilyenkor tél végén, amikor még kis hópamacsok fehérlenek a fűszálak között, de már a hóvirágok is bátran kidugták a fejüket, a valóság néha kicsit meseszerűnek tűnik. A mesék meg olyan valóságosnak...

Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Gertrude Elion. New Yorkban lakott, ahova a szülei korábban Oroszországból költöztek. Nagyon nagyon okos volt és nagyon szeretett tanulni. Szépen éldegélt a családjával, mígnem egyszer a nagyapja beteg lett és meghalt. A kis Trudy ekkor azt gondolta, hogy tenni kéne azért, hogy az emberek ne szenvedjenek a betegségtől. Amikor nagyobb lett, beleszeretett egy fiúba. Amikor egy betegség a szerelmét is elvitte, Gertude elhatározta, hogy egész életét a gyógyszerkutatásnak fogja szentelni. Iskola után a Wellcome gyógyszergyár kutatólaborjába ment dolgozni, ahol a legdurvább betegségek ellenszereit akarta megkeresni. Arra gondolt, hogy biztosan nem véletlen van az a sok baktérium az ember emésztőrendszerében és érdemes lenne ezek szerepének utánanézni. Európában a II. világháborúval foglalkoztak, de közben Gertrude megfigyelte, hogy a Lactobacillusok mennyi purinszármazékot termelnek. Ezek hatását vizsgálta az egészséges és a beteg sejtekre, mígnem a 6-mercaptopurinból 1953-ra lett egy gyógyszer, amely a leukémiás gyerekek nagy részének megmentette az életét.

Gertrude Elion nevéhez kb. 45 gyógyszer kifejlesztése kötődik. Ezek rákbeteg és transzplantált emberek százezreinek az életét mentették meg. Szívből kívánom, hogy a Kedves Tisztelt olvasók sohase találkozzanak ezekkel a készítményekkel, de ha esetleg valakinek herpeszvírus elleni kenőcsre lenne szüksége, akkor a gyógyszerész valószínűleg a Zovirax-ot fogja ajánlani, amely szintén G. Elion felfedezése. A Wellcame utódja ma már a Világ vezető gyógyszergyártó cége, Gertrude Elion pedig 1988-ban megkapta az orvosi Nobel díjat.

És mi lett a Lactobacillusokkal? A Lactobacillus casei - amely Gertude Ellion figyelmének középpontjában állt, mára megérdemelt helyre került. Az van ugyanis, hogy ahogy az emberiség a helytelen és túlzott vegyszerhasználattal kiirtotta a földekből a talajbaktériumok jó részét, úgy a helytelen táplálkozással és túlzott gyógyszerfogyasztással saját testéből is nagyszámú baktériumot pusztított ki. A szántóföldek termőképességét olyan korszerű készítményekkel, mint pl. a BactoFil szépen helyre lehet állítani. A család egészségét szem előtt tartó házi anyácska pedig minden nap kioszt mindenkinek egy kis Actimel-t, amelyben mintegy 10 milliárd Lactobacillus casei van. Ráadásul az Actimel nem csak nagyon egészséges, hanem meseszerűen finom.