A ZÖLD FORRADALOM ÉS A NOBEL BÉKE DÍJ

2009.03.25.

Ma 95 éves Norman Borlaug a Zöld Forradalom vezéralakja, aki 1970-ben kapta meg a Nobel Béke Díjat.

A kép 2007. július 17-én készült, amikor Norman Borlaug, a világ legnagyobb mazőgazdásza, átveszi az elnöktől a Kongresszusi Arany Medált, amely az Egyesült Államok legnagyobb kitüntetése. Norman Borlaug a Zöld Forradalom vezéralakja ma 95 éves. A baloldalt álló férfi nem tudom ki, de a rendkívül dekoratív és reprezentatív hölgy Nancy Pelosi, akinek amúgy pont holnap lesz a szülinapja és ő a képviselőház elnöke (Speaker of the United States House of Representatives).

Borman kiskorában a szülei 43 hektáros farmján segédkezett, aztán egyszer Olsen, a norvég nagyapja mondta neki, hogy menjen el mezőgazdasági ismereteket tanulni, szó szerint "először tömd meg a fejed tudással, hogy később jobban megtölthesd a hasad étellel". Így is lett és Borlaug a Minnesotai Egyetemen végzett agrármérnökként növénykórtan és nemesítés szakon. Látszott rajta, hogy van esze, ezért aztán a DuPont alkalmazta mikrobiológusnak, hogy fejlesszen biológiai eredetű növényvédőszereket. Szépen indult a karrierje az USA legnagyobb mezőgazdasági cégénél, de ő inkább elment Mexikóba forradalmat csinálni. Zöld Forradalmat.

Úgy indult a dolog, hogy 1943-ban Mexiko a gabona igényének a felét külföldről vette, ezért a Rockefeller alapítvány támogatásával létrehoztak egy mezőgazdasági kutató-fejlesztő központot. Itt Borlaug alacsony növekedésű, bőtermő és a betegségeknek ellenálló gabonafajtákat nemesített. A rendkívül gyorsan növő termésátlagoknak köszönhetően 1956-ra Mexikó gabonából önellátóvá, 1964-re pedig jelentős exportőrré vált. Ezután Indiába és Pakisztánba ment dolgozni, ahol szintén nagyon jelentős eredményeket ért el a mezőgazdaság fejlesztésében.

1970-ben neki ítélték a Nobel Béke Díjat, azért, mert a Zöld Forradalom sikeréért végzett munkájával mintegy egymilliárd embert mentett meg az éhezéstől és az éhhaláltól.

Amúgy magát a szót, hogy Zöld Forradalom (Green Revolution) 1968-ban használta először William Gaud, aki a USAID (United States Agency for International Development) elnöke volt.

Bonus Track. Amikor 1970-ben felhívták Borlaugékat, hogy neki ítélték a Nobel Béke Díjat, Mexikóban reggel 4 óra volt. A felesége vette fel a telefont, mert Norman már elindult ki a kutatóállomásra. A hír hallatán anyuka fogta a kislányukat és megkért valakit, hogy vigye a férje után, mert fontos a dolog. A kislány később úgy mesélte a történteket, hogy - szabad ferdítésemben - "apa nézett, hogy mi van, anya meg mondta, hogy fiacskám, megkaptad a Nobelt, apa meg mondta, hogy nem mondod...".

Az egészen kiváló búzafajták nemesítése meg úgy történt, hogy egy amerikai agrármérnök Cecil Salmon Japánban katonáskodott a Világháború alatt, aztán a csaták közt nézte, hogy milyen jó kis búzák vannak errefelé. A jó kis búzát szó szerint kell érteni, mert kb. fele olyan magasak voltak, mint a szokásos búzák.Vitt is belőlük magot és a Norin 10 nevű fajta adta Borlaug nemesítéseinek egyik genetikai alapját.