MEZŐTÚRI GAZDANAP... Fókuszban a talaj és a Challenger

2009.05.15.

Május 13-án zajlott a rendezvény érdekes előadásokkal és látványos bemutatókkal.

A Mezőtúri Gazdanap kétségtelenül rangos szakmai rendezvény, amit az érdekes konferencia előadások, a látványos szakmai programok és a változatos kínálatot felvonultató kiállítók sora is jelez.

A fő szervező, a Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Fakultása a konferencia előadások tematikáját elsősorban a talajjal kapcsolatos kérdések áttekintésére fókuszálta. A polgármester és a fakultásigazgató megnyitója után Paszternák Ferenc főiskolai adjunktus a "Talajélet és a talajművelés" címmel tartotta meg a nagy érdeklődéssel kísért előadást. A témát mintegy folytatva és a gyakorlat számára kínálkozó gazdaságos termésbiztonságnövelő lehetőségeket bemutatva Daoda Zoltán az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója "A talajbaktériumok szerepe a mezőgazdaságban" címmel tartott előadást (képünkön). Őt követte a téma egyik legnagyobb szakértőjének számító Dr. habil Birkás Márta DSc MTA doktor, egyetemi tanár, aki "A talajminőség fenntartás talajhasználati és művelési feladatai" címmel tartotta meg az előadását.

A gépbemutató Bihari Gábor mezőtúri vállalkozó szántóföldjén került megrendezésre, ahol a legnagyobb sztár a Caterpillar Challenger traktora volt. Erről a traktorról nem nehéz elhinni, hogy ez tartja a talajművelés világrekordját, megdöbbentő teljesítménnyel. 24 óra alatt 644 ha földet tudott rendesen megművelni. Az oldalt rendszeresen olvasók nyilván tudják, hogy szerintem a John Deer a leg. leg. leg... amelyik ráadásul a legszebben símul bele a környezetébe és a Lamborghini traktor pedig egyszerűen a szántóföldek ékszere, amellyel még akár egy elegáns garden partyn is nyugodtan meg lehet jelenni. A Challenger viszont más. Nem tetszik a színe, nem tetszik a formája, olyan mint egy tank, a nevéről meg mindig a 10 küldetésének 73 másodpercében tragikus véget ért őrsikló jut az eszembe. Viszont... Ez a traktor kevésbé tömöríti a talajt, amely nagyon jelentős tényező. Aki nagyban csinálja és komolyan gondolja, az pedig ne a szín, a forma, vagy a név alapján válasszon. A Whiskas után szabadon: a talaj ezt a traktort választaná... szerintem.