EGY PROFESSZIONÁLIS GAZDÁLKODÓ CHARTÁJA

2009.04.25.

Roszkos Zoltán tótkomlósi gazdálkodó figyelemreméltó, tanulságos nyilatkozata módszereiről és tapasztalatairól.

Roszkos Zoltán Úr igazi professzionális mezőgazdász. Agrármérnök, növényvédő- valamint talajtani szakmérnök és közel 250 hektár földön gazdálkodik Tótkomlós határában. Az április 5-én megjelent hírünkben - A BactoFil hatása az őszi búza fejlődésére - az ő nagyon szép búzatábláját mutattuk be. Azóta - sajnos - nem sok eső esett, a búza viszont továbbra is szépen fejlődött. Hideg László Szilveszter kollegám a héten nála járt és a talajmintavétel közben elbeszélgettek a termesztés aktuális kérdéseiről. A címben azért használtam a latin "charta" szót, mert szerintem Roszkos Zoltán Úr nyilatkozata igazán tanulságos és mélyenszántó gondolatokat tartalmaz.

"2002-óta vezetem a gazdaságot, amelynek a jelenlegi területe 248 hektár. Ebben az évben 104 hektáron őszi búzát, szintén 104 hektáron repcét és 40 hektáron napraforgót termesztünk. Természetesen más években helyet kap a borsó, illetve más, a vetésforgóba illő növény is. A mezőgazdaság helyzete híven tükrözi az ország gazdasági helyzetét és a nehezedő feltételek között nem egyszerű a nyereséges gazdálkodást fenntartani. A szerzett ismeretek mellett a folyamatos tájékozódás segít a jó döntések meghozatalában. A fő szempont, az elvárt hozamokat - nem rekordterméseket - az adott területen biztonságosan és főleg gazdaságosan elérni úgy, hogy az hosszútávon biztosítsa a fenntartható termelés feltételeit. A talajjal együtt kell élni, amihez elengedhetetlen annak ismerete. Ebben segítenek a talajvizsgálati eredmények és az évek alatt folyamatosan bővülű személyes tapasztalatok. A talajhoz kell igazodni a vetésszerkezetnek, a talajerő-gazdálkodásnak, a gépesítésnek és természetesen a termésszint elvárásoknak is. Egy olyan méretű gazdaságnak, mint az enyém, az elérhető bevétellel szemben csak a megengedhető és a legszükségesebb költségeket lehet és szabad állítani. Ezek figyelembevételével került be technológiai elemként a talajbaktérium készítmények használata, a műtrágya adagok egy részének a kiváltására és a szármaradványok gyors elbontására. A BactoFil termékekkel alapvetően meg vagyok elégedve, bár az időjárási hatások nem mindig kedveznek a készítmények optimális hatáskifejtésének. Egyrészt környezet- de legfőképpen pénztárca kímélő talajerő utánpótlást alkalmazok. A termésbiztonság mellett - ha a növényvédelmi költségek látványosan nem is csökkenthetők - de a termények minőségének kiváló szinten tartása (fuzárium mentesség, Sclerotinia és más kórokorók kártételének mérséklése, beltartalmi értékek javítása) viszonylag kis ráfordítással biztosítható és ez mindenképp figyelemreméltó tényező. Gazdaköri elnökként lehetőséget biztosítottam a gazdatársaknak is, hogy ismerjék meg egy téli előadás keretében az AGRO.bio Hungary Kft. termékeit a cég területi képviselőjének az előadásában. Hogy mit várok a 2009. évtől? Mindenképpen azt, hogy jó eredményt hozzon a gazdaságnak. Ehhez sürgősen kellene az eső, hiszen az őszi vetésű növényeim, bár szemet gyönyörködtetően néznek ki, lassan szenvedni kezdenek a szárazságtól, pedig ez az egyik meghatározó időszak a leendő termést illetően. A napraforgóim kisoroltak, de még korai lenne erről bármit is előre vetíteni. Én úgy mint eddig, minden tőlem telhetőt megteszek, a többit pedig majd meglátjuk."

Ezek voltak Roszkos Zoltán Úr szavai. A búza valóban még mindig nagyon szép, de az alsó kép tanúsága szerint már nagyon nagy szükség lenne az esőre. A táblán a múlt évben repce volt, amely 3,8 tonnát termett. Az aratás után BactoFil B 10 készítménnyel történt a tarlókezelés annak érdekében, hogy a növénymaradványokban lévő tápanyag már az őszi vetésű búza rendelkezésére álljon. A vetés előtt BactoFil A 10 készítmény kijuttatásával teremtette meg Roszkos Úr a búza számára optimális talajfeltételeket. Az én személyes szakmai meggyőződésem szerint a BactoFil készítmények nagymértékben segítik a növényt az éghajlati stresszhatások (száraz periódusok) átvészelésében.