A TAVASZ GYÓGYSZERE, A SPÁRGA

2009.04.14.

Most indul a spárgaszezon, amely kétségtelenül a legerősebben ható zöldségfélék egyike.

Hippocrates (i.e. 460 - i.e. 375) az orvostudomány megalapítója és máig egyik legnagyobb alakja. Közismert mondása: "Gyógyszered legyen az ételed s ételed legyen a gyógyszered". A spárga termesztése és fogyasztása nagyon közkedvelt volt a korabeli Görögországban, akárcsak az egész mediterrán térségben, hiszen ez nem csak egy finom zöldségféle, de rendkívül erős pozitív élettani hatással rendelkezik.

A spárgában van egy különleges anyag, amelyet a neve után (Asparagus officinalis) asparaginnak neveznek. Ez az anyag alapvető szerepet játszik a vér sav-lúg arányának a fenntartásában és helyreállításában. A számos értékes ásványi anyag mellett a spárga nagy mennyiségben tartalmaz thiamint, riboflavint, niacint, panthoténsavat és folátot. Régóta közismert a növény vesetisztító- és reumás panaszokat gyógyító hatása. Rendszeres fogyasztása látványosan javítja a bőr állapotát és kinézetét.

A világ legnagyobb spárgatermesztő országa Kína, a legnagyobb exportőr pegig Peru és Mexikó. A legnagyobb vásárlói az USA és az EU valamint Japán. Én magam - néhány spárgaszakértővel együtt - azt gondolom, hogy a spárga termesztésére kiválóan alkalmasak a Bács-Kiskun megyei gyorsan felmelegedő, könnyű szerkezetű és jó tápanyag szolgáltató képességű talajok. Az itt termett spárgát ízben nem tudják megközelíteni az Európa más részein termesztett spárgák és feltételezhetően a beltartalomban is lehetnek különbségek. Jól tudja ezt Franco Barbiani Úr is, aki egy kiváló olasz mezőgazdász, de spárgát nálunk, Bács megyében termeszt. A kezemben látható zöldspárga sípokat most Húsvét vasárnap reggel szedte, tegnap abból volt az ünnepi spárgaleves és az íze egyszerűen döbbenet.

Bonus Track: James Bond a 007-es ügynök tudja mi a jó, az ő kedvenc étele a spárgás omlett vajas pirítóson. Hogy Barbiani Úr hogyan szereti a spárgát azt nem tudom, viszont remélem, hogy a kukorica után spárgában is használja majd a BactoFil A 10 talajbaktérium készítményt.

Spárga recepteket szívesen adok-veszek...