JÓ GYÜMÖLCSTERMÉS VÁRHATÓ

2009.04.16.

A Magyar Agrárkamara tegnapi közleménye szerint jó termés várható azokban a gyümölcsösökben, ahol sikeresen tudnak védekezni a betegségek és a kártevők ellen.

A Magyar Agrárkamara tegnapi közleménye szerint országszerte jó gyümölcstermésre lehet számítani, hiszen a téli fagyok nem károsították az ültetvényeket és most a virágzás környékén is kedvező az időjárás a beporzásra és a termékenyülésre. Felhívják viszont a figyelmet arra, hogy a hirtelen kitavaszodás miatt sokhelyen nem tudták elvégezni a lemosó permetezést, ezért érdemes lesz fokozott figyelmet fordítani a betegségek és a kártevők elleni védelemre.

Közismert dolog, hogy a károsítók nem csak a termés mennyiségét csökkentik, de a minőséget is jelentősen rontják és ma már szinte csak a hibátlan, piacos szépen csomagolt áru az eladható. Szerencsére széles kínálat van növényvédőszerekből, amelyek egyre szélesebb hatásspektrummal és egyre erőteljesebb hatással rendelkeznek, sőt még a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatás is szinte a minimálisra csökkent. A rovarölőszerek nagy részénél azonban fontos ügyelni a virágzás alatt a méhkímélő technológia alkalmazására. Az olyan ültetvényekben, ahol pótlások történtek a gyomirtásnál nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készítmények többsége csak a 4 évnél idősebb ültetvényekben használható ezért a fiatalabb fák környezetében ne jusson ki vegyszer.

A növényvédelem mellett a tápanyagellátás is fontos része a termesztéstechnológiának. A BactoFil B 10 készítmény használatával nem a csak a tápanyagokhoz való hozzáfétés javul jelentős mértékben, hanem a növények álltalános kondíciójára, betegségellenállóságára is kedvező hatással van.