KI AZ AZ ILSE AIGNER?

2009.04.15.

Ő Németország Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi minisztere.

   Ilse Aigner

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek tegnapig fogalma sem volt róla, hogy ki az az Ilse Aigner. Aztán tegnap a futótűzként terjedt hír hallatán a mezőgazdaság érintettjei Európaszerte megismerték, hogy ő Németország Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi minisztere (Federal Minister of Food, Agriculture and Consumer Protection).

Nagyjából az történt tegnap, hogy Ms Aigner miután kihúsvétolta magát, bement dolgozni és pár újságírónak elmondta, hogy a GMO MON 810 kukorica monnyon le. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Németországban azonnal betiltották a termesztését. Persze volt némi huhogás, merthogy itt nem csak környezet- és fogyasztóvédelemről van szó, hanem picit a pénz is bejátszik (a pénz nagyon bejátszik).

Ilse Aigner, a finom és okos nő, kedvesen csak annyit fűzött hozzá a döntéséhez, hogy "My decision is not a political decision, it's a decision based on the facts". Szabad ferdítésemben ez azt jelenti, hogy "a döntésem nem politikai döntés, ez egy olyan döntés, amely tényeken alapul."

Pillanatnyilag az a helyzet az EU-ban GMO fronton, hogy Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Görögországban, Luxemburgban és nálunk Magyarországban nem lehet GMO kukoricát termeszteni.