Új ÚT - MŰVELŐÚT - A NAPRAFORGÓ TERMESZTÉSBEN

2012.07.31.

Napraforgóben nem szokásos a művelőutas termesztés, de ennek is megvan a létjogosultsága.

Június második hetében búzabemutatót tartottunk Tamásiban itt találkoztam a Bálint testvérekkel Tamással és Jánossal (felső kép). Mivel Bálinték régi BactoFil-osok (már 2007 óta) így jó szívvel ajánlottam Nekik az AGRO.bio új termékét az Algafixet. Kicsit késésben voltunk az Algafix-el (levéltrágya) ezért azt kérdeztem Tamástól „Ki tudjátok még juttatni kukoricába és napraforgóba az Algafixet?” „ Kukoricába már nem tudok bemenni de a napraforgóba még ki tudom szórni az Algafixet szántóföldi géppel.” válaszolta Tamás. Meglepődtem, mert júniusban már túl fejlett a napraforgó ahhoz, hogy szántóföldi géppel munkát lehessen végezni benne. „ Hogyan akarod kiszórni az Algafixet szántóföldi géppel ekkora napraforgóban? – kérdeztem Tamástól. „Gyere ki hozzánk Tanár Úr és majd meglátod az újításunkat.” válaszolta Ő.

Hajtott a kíváncsiság ezért június 14.-én kimentem Kocsolára Bálintékhoz. A Kocsolát Szakccsal összekötő betonút mellett találkoztam a Bálint testvérekkel. A napraforgó az úttal párhuzamosan volt vetve így először semmi különöset nem láttam. Akkor lepődtem meg amikor a dűlő úton bementünk a tábla rövidebb végére. A napraforgó táblában szabályos távolságokra két sor kihagyást láttam. „Ezek a művelő utak teszik lehetővé, hogy szántóföldi géppel is el tudom végezni a permetezéseket a napraforgóban. – mutat Tamás a kihagyott sorokra.

„Mi vezérelt Benneteket amikor megvalósítottátok a művelő utas permetezést a napraforgóban? kérdeztem a Bálint testvéreket.

„Elsősorban a takarékosság és a növény igénye. Amikor megnő a napraforgó a gombaölőzést és a deszikálást csak hidas traktorral vagy légi permetezéssel tudtuk megoldani. Mindkettőt szolgáltatásban végezték aminek a tarifája elég húzós , másrészt a gép sem ért mindig ide a legoptimálisabb időben. Most negyed annyi költséggel és a növény számára legoptimálisabb időben végzem el a munkákat. Most amikor napközben  36 – 38 fokos meleg van nem megyek be az állományba, este 7 óra után kezdem a permetezést amikor már csökken a meleg így a növénynek is kedvezőbb. – válaszolta Tamás. (2. KÉP) „Mit kellett tenni, hogy alkalmazni tudjátok a művelő utas módszert?” „A munka a vetésnél kezdődött. Nekem egy Amazon 2200-as permetezőm van aminek 18 méter a munkaszélessége tehát egyszerre 24  sor napraforgót tudok szórni. Vetésnél a 24 sorból kettőt kihagytunk ez lett a művelő út. Azért,hogy a tőszám ne csökkenjen a vetőgépet 62 ezres tőszámra állítottuk be. A permetező gépen is alakítottunk egy kicsit, az elejére és az oldalára terelő lemezeket szereltünk, hogy ne akadjon be a napraforgó sorokba – magyarázta Tamás. ( 3. és 4. KÉP)

Egy hónap elmúltával július 22. –én újra felkerestem a Bálint testvéreket Kocsolán. Az egy hónapja tartó rendkívüli aszály ellenére egy zöldelő egészséges szépen virágzó napraforgó tábla fogadott a szakcsi bekötő út mellett. (5. KÉP)

„Minek köszönhető ez a szépen virágzó napraforgó? – kérdeztem Tamást.

Szerintem több tényező együttes hatása hozta ezt az eredményt. Kezdem azzal, hogy minden évben meglazítjuk a búzatarlókat, ősszel alapos mélyszántást végzünk 32-35 cm mélyen. A tarlókat időben lezárjuk, a szármaradványokat bedolgozzuk és Bactofil CELL-lel (baktériumtrágya) lebontatjuk. Tavasszal a vetések előtt Bactofilt (baktériumtrágya) adunk ki és az idén alkalmaztuk az új terméket az Algafix lombtrágyát (levéltrágya). A napraforgó mellett a kukoricáink is jól bírják az aszályt. Az alsó két három levél elszáradt, de jól kötöttek és fejlődnek a csövek. – válaszolta Tamás. Ha valaki többet szeretne tudni a művelő utas napraforgó termesztésről hívja Bálint Tamást a  30- 911-0513-as telefonszámon.

Dr Kiss János Tanár Úr   területi képviselő