AZ UTOLSÓ SZÓ A TALAJÉ

2012.08.21.

Magyarország szántóföldjeinek a nitrogénmérlege negatív. A szerves trágya kijuttatás kevés. A BactoFil-ra szükség van.

Lassan búcsúzik tőlünk a nyár és magával viszi a forró, fényes napokat. És magával visz még pár millió tonna termést, ami a forróság és a szárazság miatt nem tudott és nem tud megteremni.

Kedves Tisztelt Olvasók! A 326 korábbi hírből bizonyosan kiderül, hogy a BactoFil(baktériumtrágya) készítmények komplex hatása jóval több, mint nitrogén. Sokszor említettük, hogy a termékben lévő törzsek növényi hormon termelése, talajfertőtlenítő-gombaszaporodásgátló-, cellulózbontó- és talajképző hatása legalább olyan fontos. Most, minden korábbi anyag esszenciájaként legyen egy pillantás a nitrogénre. Valahogy úgy, ahogy végül a torreádor egy pillanatra a bika szemébe néz.

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint Magyarország az egyetlen az Únió 27 tagállama közül, ahogy a mezőgazdasági terület bruttó nitrogén mérlege negatív. Ez annyit jelent, hogy ha nem a víz a limitáló tényező, akkor a talajban lévő kevés nitrogén miatt lesz kevesebb a termés. A műtrágyagyártók is előszeretettel hívják fel erre a figyelmet, de van egy bökkenő. Míg a viszonylag fejlett mezőgazdasággal rendelkező európai országokban az összes kijuttatott nitrogén közel fele szerves trágya formájában kerül ki a földbe, addig ez az arány nálunk éppen csak 20%. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban az utóbbi 20 évben eltűnt a szarvasmarha állomány 57%-a. Ezeknek az állatoknak pedig nem csak a teje és a húsa hiányzik, hanem hiányzik a szerves trágya is, ami a legobb anyag a talaj termőképességének a megőrzésére. Az időt nem lehet visszaforgatni és egymilliókétszázezer szarvasmarhát sem lehet a szögről leakasztani. BactoFil termékekkel (baktériumtrágya) viszont lehet kezelni a talajokat. Minél többen ismerik fel ennek a kiváló magyar terméknek a szerepét a fenntartható gazdálkodásban, annál előbb kerülhet át a magyar mezőgazdaság N mérlege is a pozitív tartományba.

Kedves Tisztelt Olvasó! Ha van még egy perce, olvassa el az előző írást.

A kép a múlt heti Vaderstad - Massey Ferguson - AGRO.bio rendezvénysorozat Siófok melletti állomásán készült. Szerintem nagyon szép, ahogy egy piros traktor húz egy piros-sárga talajmunkagépet és az elején van egy sárga tartály, amiből a BactoFil T-JET készülék BactoFil terméket permetez a talajra. Amúgy a színek nem számítanak, talán jobb is így a kép a szürke árnyalatokkal megjelenítve.