EINSTEIN ÉS AZ "ÉE FAKTOR"

2012.07.18.

A növényi élet csak genetika és környzet, vagy valóban létezhet egy ÉE - Élet Ereje Faktor?

Albert Einstein híres mondása - "There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle." - szabad ferdítésemben kb. annyit jelent, hogy csak kétféleképpen élheti az ember az életét. Vagy abban hisz, hogy minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem az. A bioszfakt kommandó esetében természetes módon a biológia jelenti a főcsapást, mégis - természetes módon - Albert Einstein az a tudós, akinek minden mondására különös figyelmet és tiszteletet fordítanak. Nem véletlen gondolom, hogy a B.K. kapitány a Madame Tussauds-ban is egyedül az egyik sarokban szerényen meghúzódó Einsteint formázó viaszfigura mellett akart csak fényképezkedni. Lényeg a lényeg, hogy a bioszfakt kommandó még nem tud egyértelműen egyik oldalra sem odaállni. A kommandósok szeretnének hinni abban, hogy a világon előbb-utóbb minden dologra lesz tudományos magyarázat, de addig is megalkották az Élet Ereje (ÉE) faktort. Az van ugyanis, hogy egy növény fejlődését nagyjából két dolg befolyásolja. Az egyik a genetikailag meghatározott tulajdonségai, a másik pedig a környezet, amibe beletartozik az időjárás, a talaj, a kórokozók, a kártevők és az ember hatása. Ezekkel a tényezőkkel viszont nem mindig lehet egyes növények életére magyarázatot adni, ezért kellett bevezetni a kommandónak az Élet Ereje faktort, amely azoknál a növényeknél jön számításba, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint nem élnének.

Ezen a nyáron számos képet készített és kapott a kommandó olyan növényekről, ahol a növény létezését csak a csodával vagy az ÉE faktorral lehet magyarázni. Ezek közül a legcsodálatosabb a függőleges betonlap oldalából kihajtó két kis nyírfácska. A képek gondolom magukért beszélnek, hiszen ezen a nyáron a földben álló fák is már sárgulnak és sok növény már rég kiszáradt. Az emberiség legnagyszerűbb sposteseményére készülve az ember könnyebben kerül kicsit filozófikus hangulatba és én magam már abban is érzek egy kis Élet Ereje faktort, hogy a 90 évesen is kiváló egészségnek örvendő Szepesi György, kiváló sportkommentátorunk 64 év után ismét Olimpiát fog közvetíteni Londonból. Ezért írtam most le ezt a talán elgondolkodtató kis szösszenetet és tolmácsolnám a kommandó azon kérését, hogy akinek van olyan képe, amely olyan növényt ábrázol, ahol érezhető némi Élet Ereje faktor, az szerezzen örömet és szolgálja a tudományt és küldje el a e-mail címre.

 

Még annyi háttérinfó Tisztelt Olvasó - hátha ez lesz a millióforintos kérdés egy kvízvátékban - hogy Einstein volt az első és egyetlen amerikai állampolgár, akinek felajánlották egy másik ország elnöki méltóságát. Ez 1952-ben volt, ő azonban szomorúan de bölcsen ezt nem fogadta el.