KRIZANTÉM SZEZON

2012.09.11.

Ez a tipikusan őszi virág a kiváló nemesítők és kertészek munkájának köszönhetően lassan megérdemelt helyére kerül.

Szerintem a kertészek legalább két dolog miatt szeretik a krizantémot. Egyrészt azért, mert amikor még iskolába jártak, ennek a növénynek nagyon könnyű volt megtanulni a latin nevét - Chrysanthemum. Ez a név amúgy a görögből ered, a "chrysos" annyit jelent, hogy arany, az "anthemon" pedig a virág. Az aranyvirág azért is találó név, mert eredetileg sárga színű virágokat nevelő növényeket termesztettek. Másrészt meg azért szeretik a kertészek, mert nagyon sokat el lehet belőle adni. A krizantém a temetők sztenderd növénye, szerintem a halottak napja körül 100 sírból 99-en krizantém van. Bár lehet, hogy kicsit tévedek, de nagyot biztos nem. Igazából a krizantém kötődése az elmúláshoz és a temetőkhöz legalább olyan erős, mint a piros rózsának a szerelemhez vagy a piros szekfűnek egy politikai párthoz, viszont az utóbbi években olyan nagyon szép krizantémokat kínálnak a kertészetek, hogy az ember nehezen állja meg, hogy vigyen egy szép színes félgömböt a bejárat mellé. Amúgy ez a krizantémos-temetős kapcsolat csak itt Európában dívik, Ausztráliában például ez az anyáknapja virága, az emberek krizantémot visznek az anyjuknak.

Ha valahova nem tudtam elképzelni a krizantémot fiatal kertész koromban, az a balkonláda. A jól kezelt muskátlik, petúniák és a sztenderd balkonvirágok ilyenkor még simán virítanak, meg a krizantém nem is annyira odavaló. De. Nekünk idén porcsin volt a ládákban, a jó BactoFil-os (baktériumtrágya) földben brutálisan virítottak, de a porcsin a nyár végére pestiesen szólva eltólja a biciklit. Az Oázis kertészetben pedig olyan krizantémok voltak, hogy képtelenség volt választani. Színben és méretben döbbenetes választékot kínálnak, 300-5000 Ft között. Én sárgát szerettem volna, mert krizantémból az az ehte originále, a bioszfakt kapitány meg ragaszkodott a finom halványrózsaszínhez.

Vettünk két sárgát és két rózsaszínt - hogy mindenkinek legyen - és beültettük a 120-as balkonládába. Csipetnyi-késhegynyi BactoFil B por (baktériumtrágya) egy hosszúcsőrű Ikeás locsolóba, felengedtük vízzel és ezzel locsoltuk meg a négy növényt az ültetés után. Úgy vélem nem kell tápoldatozni és ami virágot ezek produkálnak, az döbbenet.

Hamarosan kapható lesz az Algafix nevű mikrobiológiai levélpermet (levéltrágya), ami a szántóföldi növényeken ebben az évben hatalmasat dobott. A napraforgók például olyan virágokat és tányérokat neveltek, hogy ebben a szárazságban szinte mindenhol egy tonnával több termést adtak. Mivel én már kaptam mintát, ezért a krizantémokat is fújjuk háromnaponta. A virágaink gyönyörűek ez biztos. Szinte még a sötétben is világít a sárga. Nem véletlen kapta a nevét - ha jól tudom Linnétől - krizantém az arany virág.