SZÁRAZSÁGBAN A BACTOFIL-OS SZÓJA A KIRÁLY...

2012.09.12.

Egy érdekes írás Dr. Kiss Jánostól a szárazságról, a szójáról és a BactoFil-os szójáról.

Augusztus végén egyik partnerem Varga Jenő felhívott Zalátáról - Baranya megye déli részéről - és a következőket mondta: - Tanár Úr azért hívom, mert szeretném elmondani, hogy a BactoFil-lal (baktériumtrágya) kezelt szójám még mindig zöld, derékig érő és sok rajta a hüvely. Ez azért is érdekes, mert július elseje óta összesen 6 mm eső esett és a faluban a többi gazda szójája már elszáradt  csak az én szójám maradt zöld. Ha érdekli jöjjön el és nézze meg. Természetesen érdekelt a dolog ezért augusztus utolsó napján pénteken autóba ültem és lementem Zalátára. Útközben amíg Vajszlóról Zalátáig autóztam szomorú kép fogadott, az út két oldalán teljesen megszáradt kukoricaföldek voltak.  Megérkezve Zalátára átültem Varga Jenő terepjárójába és elindultunk határszemlére. Először a zöldelő szójatáblához mentünk . Ez a terület tavasszal 1 liter BactoFil B-10-est (baktériumtrágya), 200 kg Pétisót /27 % / és 200 kg komplex / 3 x 15 / műtrágyát kapott vetés előtt. Április 22.-én vetettem , majd kapott két gyomirtást és így néz ki a szójám.- mutatja a zöldelő szójatáblát Varga Jenő. ( 1. kép) Nem is lenne nagy csoda ettől az Izidor fajtától, hogy augusztus végén zöld még hiszen hosszú tenyészidejű, ha nem lett volna ez a nagy aszály és a kukoricák augusztus közepére nem száradtak volna el. – folytatja a gondolatot Varga Jenő. Közelebbről megvizsgálva látszott, hogy erőteljes a szár, sok az elágazás és a szár végig be van rakodva hüvelyekkel. Ezután átmentünk egy kb. 400 méterre lévő másik szójatáblához. Ez a terület egy gazdatársé aki az én vetőgépemmel vetette egy nappal később ugyanazt az Izidor fajtát amit én, de Bactofilos kezelést nem adott neki és így néz ki a szójája – mutatja Varga Jenő az elszáradt szójaföldet.  ( 2. kép _  A határszemle során még három hasonlóan elszáradt szójatáblát láttam.

Hasonlóan szép zöldelő szójatáblákat láthattunk amikor a Saatbau Linz szójáiból fajtabemutatót tartottunk augusztus 7.-én Hobolban a Pap és Papp Kft, augusztus 13.-án Szabadszentkirályon Almás Roland és augusztus 14.-én Kölkeden Hegedűs Sándor szójaföldjén. Mind a három helyen a Saatbau Linz korai fajtasora / London, Kent, Cardiff, Essor, Padua / volt elvetve és mindegyik helyen kapott a szója Bactofil B-10-es kezelést vetés előtt. (3. kép) Az aszály is hasonló mértékű volt  mind a három helyen, augusztus első hetében a szóják környezetében lévő kukoricák elszáradtak.  (4. kép) 

A fenti tapasztalatok több kérdést felvetnek bennem:

1.   Ha láthatóan jobban elviseli a szója az aszályt mint a kukorica akkor miért nem növeljük a szója területét a kukorica rovására?

A  tőlünk északabbra fekvő Ausztria- hogy ne kelljen GMO-s szóját importálnia – önellátásra 65 ezer hektáron termeszt szóját.

 Hazánkban kb. 35 ezer hektáron termesztenek szóját, a mezőgazdaságilag művelt terület Magyarországon háromszor akkora  mint Ausztriában. Szakemberek szerint Magyarországon legalább 100 ezer hektáron lehetne biztonságosan szóját termeszteni. Korábban hazánk déli részén termesztettek elsősorban szóját. A Saatbau Linz korai szójafajtáinak / London, Kent, Cardiff, Essor, Padua / használatával az ország olyan területein  / Zala, Vas, Borsod megye /is lehet eredményesen szóját termeszteni ahol korábban ezt  nem lehetett.

2.   Ha a szója jövedelmezősége kedvező miért nem növeljük a területét? A szója termelési költsége jóval alacsonyabb mint a kukoricáé. Felvásárlási ára is nagyon jó, az idén 140  ezer Ft/ to körül van az ára. / Tavaly ez 100  ezer Ft/ to volt.

3.   Ha a szója jó elővetemény miért nem növeljük a területét?

A szója a kalászos gabonáknak igen jó előveteménye. Korán lekerül időben lehet magágyat készíteni a gabonák számára. Nitrogéngyűjtő növény a talaj N készletét kb. 30 kg/ ha  N hatóanyaggal gazdagítja. Szár maradványa viszonylag kevés jól bedolgozható a talajba.

A fenti kérdéseket gondolatébresztőnek , vitaindítónak szántam. A kérdésekre a választ igazán a gyakorlatban dolgozó gazdák tudnák igazán megadni.    

 Dr Kiss János  területi képviselő