Fenntartható mezőgazdaság: mi a válasz az éghajlatváltozás kihívásaira?

2015.09.16.Agro.bio

Miközben a prognózisok szerint 2050-ben 9,3 milliárd embernek a mostaninál 70-75 százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége, addig alig hatvan évre lesz elegendő a termőföld a világon.

Ezt a sokkoló adatot Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója osztotta meg hallgatóságával csütörtökön a Gazdag Gazda Konferencián, majd feltette az óhatatlanul felmerülő kérdést: akkor ezt követően mit esznek majd az unokáink? – Ebben a helyzetben csupán jól hangzó kifejezés a fenntartható mezőgazdaság, ám igazából ezt a helyzetet nem fenntartani, hanem visszafordítani kellene.

BactoFil technológiára épülő baktériumtrágyával kezelt talaj Nagydorogon

A rendszeresen (3 éve folyamatosan) baktériumtrágyával kezelt talajon a kukorica kiválóanvészelte át a 2015-ös aszályt. A felvétel 2015. szeptember 1-én készült.

Daoda Zoltán meglehetősen borús képet festett az agrárium jövőjéről: évente 75 milliárd tonna termőtalaj tűnik el a világon például a városiasodás miatt. -tudósított a sonline.hu. A termőtalajok 80 százaléka már károsodott többé-kevésbé. Az ökológiai terhelés növekedése óriási mérteket ölt, miközben 2001-ben még október végére használta föl az emberiség éves ökológiai erőforrásainak összességét, addig 2030-ra ez előreláthatólag már június végére megtörténik. – Ebben a helyzetben tehát csupán jól hangzó kifejezés a fenntarthatóság, de igazából ezt a helyzetet nem fenntartani, hanem visszafordítani kellene – hangoztatta Daoda Zoltán, aki a Mit lehet tenni? kérdésre egyértelműsítette: alapvetően a gondolkodásmódot kell átalakítani

Daoda Zoltán Gazdag Gazda Konferenci, Kapasvár

Daoda Zoltán a Gazdag Gazda Konferencián, Kaposvár

– A negatív tendenciák, amelyek a termőtalajt érik, 2004 második felétől különösen fölerősödtek – mondta. – A képzés finoman szólva sem megfelelő a régi gazdagenerációnál. Ugyan elindult  a generációváltás, de hosszú idő még, amíg a megfelelő tudással, gondolkodásmóddal rendelkezők lesznek többségben. Mert egyelőre sajnos még az extra profit hajhászása az elsődleges. A termelők éves szinten gondolkoznak, a lényeg, hogy meglegyen a nyereség. Ám azzal nem foglalkoznak, hogy milyen áron, mit követnek el ennek érdekében a termőtalajaikkal. Fontos tehát a fiatal gazdákkal a kapcsolattartás, hiszen ők azok, akik már beszélnek nyelveket, kitágul számukra a világ és képesek új, az ökológia szempontjából is megfelelő dolgokban gondolkodni.

A teljes cikket itt találja meg: sonline.hu

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák