Többet kevesebbért! - szójában is!

2021.04.20.AGRO.bio

Több gümő a mellékgyökereken – többet kevesebbért!
Komplex BactoFil® Szója Technológia

Ugye Ön sem feledkezett meg a tavaszi tápanyag-utánpótlásról? Biztosan már minden készen áll a magágykészítésre és a vetésre, a csapadék is hellyel-közzel megérkezett az ország nagy részére. Az elmúlt évek nagy kihívásait tekintve – enyhe telek, aszályos tavasz, aránytalan csapadékeloszlás, kórokozók – sokan azon gondolkodnak, hogy mindezek ellenére mégis hogyan lehetne visszavágni a költségekből?

Ez természetes, hiszen ki ne szeretne többet kevesebbért?! Ez érvényes a tápanyag-utánpótlásra is, csak okosan kell csinálni. Mert minden adott, csak jól kell kihasználni a lehetőségeket! Ott van például a talaj. Ha oly módon adjuk vissza neki azt amit elveszünk tőle, hogy közben vigyázunk rá és megóvjuk állapotát, akkor máris nyertünk az egészen. Ez egy hosszú távú befektetés!

A BactoFil talajoltás előnyei

Talajoltáskor - a kijuttatott mikróbák segítségével - elősegítjük azokat a természetes folyamatokat, melyek hatására hatékonyabb lesz a tápanyag-hasznosulás (foszfor feltárása, nitrogén megkötése), a talajban meglévő, növényi maradványok lebontásából származó szerves anyagok felhalmozódása (humifikáció elősegítése) és annak talajjavító hatása.


BactoFil® termékek alkalmazásával támogatjuk az aktív talajéletet, növeljük a talaj termőképességét és a gazdasági növények termésbiztonságát. Használatukkal jelentősen növelhetők a foszfor- és kálium tartalmú műtrágyák hasznosulása, továbbá a talajban kötött, a növények számára felvehetetlen foszfort és káliumot újra felvehető formába hozza.

 

BactoFil Szójaoltó használatának eredménye a növényen
 
 
 

Szója esetében kifejezetten fontos a talajoltás. A BactoFil® Szójaoltó hatóanyaga, a Bradyrhizobium japonicum baktérium szimbiózisban él a szójával. Feladata főként a légköri nitrogén megkötése és a növény számára szükséges nitrogént biztosító gyökérgümők létrehozása.

A magra felhordott oltóanyag törzsei elsősorban a főgyökér mellett képeznek gümőket, míg a talajoltással kiadott BactoFil® Szójaoltó a mellékgyökereken.

Kialakulásukat több tényező is befolyásolja (talaj pH, hőmérséklet, nedvesség, tápanyag és műtrágyák hatása, talajmikróbák jelenléte), ezért kiemelten fontos, hogy körültekintően járjunk el. Míg a foszfor hozzáférhetősége elengedhetetlen, addig a túlzott nitrogénellátás akadályozó tényező lehet.

 

A BactoFil Szójaoltó mért eredményei

 

Felhasználás: a BactoFil® Szójaoltó 0,2-0,4 l/ha mennyiségben a vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra kipermetezve, majd közvetlenül a kijuttatás után a talajba bedolgozva alkalmazható. Kétszikű kultúrákhoz ajánlott, általános BactoFil® B10 talajbaktérium készítménnyel együtt is felhasználható, a jobb tápanyag-hasznosulás érdekében.

 

BactoFil és Trichomax, szójaoltó termékcsalád

 

Komplex BactoFil Szója technológia részeként, a biológiai hatás fokozására ajánlott a TrichoMax készítmény alkalmazása is, mely hatékonyan támogatja a gombaölő szerek hatékonyságát a fertőzések kialakulásának csökkentésével. A szója - mint kifejezett fogékony növény a fuzáriumos és szklerotíniás megbetegedésekre – egészséges fejlődésének biztosítása érdekében 1-2,5 kg/ha mennyiségben elősegítheti a termésbiztonság és a jobb minőség lehetőségét.

TrichoMax készítményben lévő Trichoderma harzianum hiperparazita gomba minimalizálja a talajból kiinduló betegségek kialakulásának lehetőségét, stimulálja a növények immunrendszerét, segítve a kórtani ellenálló képességben. Cellulózbontó hatásának köszönhetően növeli a talaj szervesanyag tartalmát, biztosítja a talajban lévő tápanyagok felvehetőségét, ezzel serkentve a növények gyökérzetének fejlődését.

 

BactoFil kalászos növényvédelmet támogató technológia kisfilm     Komplex BactoFil Szója Technológia c. kisfilmünk megtekintéséhez kattintson ide!

 

Virágzás előtt 2 l/ha dózisban Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor! Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmaz. Használatával tovább fokozhatók a növények fiziológiai folyamatai, serkenti a növények növekedését és a stresszel szembeni ellenállóságát.

 

Algater-es talajoltás pontos eredményei

 

Az AGRO.bio talajoltó készítményei és termékpárjai - BactoFil® + AlgafixBactoFil® + TrichoMax - kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2021-es szezonban is. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat!

Marketing anyagok