Szemtermés

2021.04.22.

A termések között az alábbi fajtákat különböztetjük meg: egyszerű száraz termések, egyszerű húsos termések, csoportos és áltermések. A szemtermés az egyszerű száraz termések közé tartozik, azon belül is a zárt száraz termések alcsoportjába.

A szemtermés olyan termés, melynek maghéja szorosan összenőtt a terméshéjjal. Szemterméssel találkozunk a gabonafélék esetében: búza, kukorica, rizs, köles, zab stb. A szemtermésen belül van a csíra, ebből fejlődik ki az új növény. A gabonafélék virága egyszerű: a búzának, a rozsnak és az árpának kalászvirágzata van. A kukoricának torzsavirágzata, melyből fejlődik ki a szemtermés. 

A búza széles körben elterjedt, nagyon népszerű gabona. Az egyik legfontosabb alap élelmiszerünk, a kenyér alapanyaga. A búza zárt szemtermése egyetlen termőlevélből alakul ki. Az árpa a perjefélék közé tartozó gabona, szemtermése pelyvás, de vannak csupasz szemű növényváltozatok is. A zab is a perjefélék családjába tartozik, régen elsősorban takarmánynövényként használták, de ma már a zabliszt a gluténmentes étkezés terjedése miatt emberi fogyasztásra is gyakran használt. 

A szemtermés minőségét mindig meghatározza a növény fajtája, termőhelye, évjárata, az alkalmazott növényvédelmi szerek, technológiák és az időjárás. A búza szemtermését emellett a vetési idő is nagyban tudja befolyásolni. 

A jobb minőségű és nagyobb mennyiségű szemterméshez hozzásegíthetik a gazdákat az Agrobio lombtrágyái, talajoltó és szárbontó termékei, biostimulátorai. Nagyobb és biztonságosabb termésre lehet számítani ezeknek az újfajta növényvédelmi technológiáknak az alkalmazásával.

A BactoFil Kukorica a biostimulátorok közé tartozik, a kukorica növekedését, fejlődését támogatja, javítja a tápanyagfelvételét. A BactoFil Kalászos termék beillesztésével a növénytermesztési technológiákba segítjük a talaj és a növény egészséges kapcsolatát. Ennek a növényspecifikus összetételnek az alkalmazása kedvező hatással van a növény növekedésére, a szemtermés minőségére és mennyiségére. Algafix lombtrágyával lehet stimulálni a növényt egészen a virágzásig, amivel a vegetatív növekedés támogatható. 

 

Ha Ön is nagyobb és jobb minőségű termést szeretne gabonafélék esetében, forduljon az Agrobio szakembereihez további részletekért!