Pillangós növények

2021.04.29.

A pillangós növények kiemelt szerepet töltenek be az agrárgazdaságban. Ennek megfelelően az Európai Unió „Zöldítési Programjának” keretein belül meghatározta, hogy az adott növénytermesztési területen mekkora számban szükséges pillangósokat termeszteni, a fajok bővítése érdekében.

Az ENSZ pedig 2016-ot a pillangósok évének ajánlotta. De mitől bírnak ilyen nagy jelentőséggel a pillangósvirágú növények? Cikkünkben szó lesz a vetésforgóban játszott szerepükről, a tápanyag hasznosulásról, energia mérlegről, és az üvegházhatású gázok kibocsátására gyakorolt hatásáról. 

 

Pillangós növények hatása a vetésforgóra és a talajtermékenységre

A pillangós növények nitrogénszükségletét a gyökérgümőikben lejátszódó nitrogén megkötés képes biztosítani. A hüvelyes növények maradványai pozitív szerepet töltenek be a talaj termékenységére, a megmaradt nitrogént pedig a következő növény képes felhasználni. 

A talajtermékenységre gyakorolt további pozitív hatásuk, hogy mély gyökerezésüknek köszönthetően redukálják a talaj tömörségét. Ez kiemelten igaz az évelő fajokra, mint például a lucerna vagy a vöröshere. A bükkönyök finom növényzete a talaj víztartó képességében játszik nagy szerepet. A hüvelyesek alapvetően nagy mennyiségű szerves maradványt hagynak maguk után. Ez a talajárnyékolásukkal és az évelő növények meglétével karöltbe pozitív hatást gyakorol a földigiliszták aktivitására, hiszen csökken a talaj háborgatása. A mélyre nyúló gyökerek és a földigiliszták emellett növelik a pórusok arányát és a stabilitást a talajban. 

 

Ásványi és szintetikus nitrogén megkötés

Az ásványi nitrogén hasznosulásának mértéke számos gazdaságban problémát jelent. Erre megoldást kínálnak a pillangós növények, hiszen a biológiai nitrogén megkötés és felvétel folyamatosan zajlik, így a nitrogén hasznosulás növekszik, a környezeti terhelés pedig ezzel párhuzamosan csökken. Azokon a területeken, ahol intenzív állattenyésztés folyik, kiemelten oda kell figyelni a tápanyagpótlás tervezésére. 

A biológiai nitrogén megkötés helyett a szintetikus elállítás is alkalmazható, amely körülbelül 49 MJ/kg N energiát vesz igénybe. A pillangós növények redukálják az energiafelhasználást, hiszen nem igényelnek nitrogén műtrágyát, a következő növénynek így kevesebb nitrogén műtrágyát kell kiadni, ezáltal csökkenve a talaj megművelésének energiáját.

Különböző vizsgálatok alapján kiderült, hogy a termény előállítás elsődleges költsége 14%-kal csökkenthet, amennyiben a vetésforgóba 5 évente egyszer pillangós növényt vetettek.

 

Fenntartható gazdálkodás elősegítése

A pillangós növények elősegítik a hosszú távon fenntartható gazdálkodás létrejöttét, hiszen kiemelkedő szerepet játszanak az üveghatású gázok kibocsátásának mérséklésében. Ez annak köszönhetően valósul meg, hogy a pillangós növények nem igényelnek szintetikus műtrágyát, amely előállítása során rengeteg CO2 és N2O keletkezik. 

Emellett a talaj víztartó kapacitása növekszik a pillangós növények mély gyökérzetének és a földigiliszták jelenlétének köszönhetően. A biodiverziátsra is pozitív hatást gyakorolnak, hiszen a rovarok és különböző emlősök számára életteret biztosítanak, mivel hosszú távon növénnyel fedett a talaj.

 

Amennyiben kérdése vagy észrevétele adódott a pillangós növények termesztésével kapcsolatban, bátran forduljon hozzánk, az Agrobio csapata készségesen áll rendelkezésére.