Szerves trágya granulátum

2021.04.21.

A trágya azoknak az anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek a talaj termelékenységét pozitív módon befolyásolják, javítják, fenntartják, vagy visszaállítják.

Különböző szempontok szerint csoportosíthatóak, kémiai összetétel alapján lehet szerves vagy szervetlen. A szerves trágyák állati vagy növényi eredetűek. Az állati eredetű trágyák használata a legősibb tápanyag pótlási forma, egészen a 19. században a mesterségesen előállított ásványi tápanyag pótló készítmények megjelenéséig az egyetlen.

A 20. század második feléig a műtrágya használata előnyt élvezett az egyszerűbb tárolásának, olcsóbb szállításának, könnyeb kijuttatásának és adagolásának köszönhetően. Ekkor előtérbe került a műtrágyák azon tulajdonsága, hogy nem képesek kedvező hatást gyakorolni a talaj szerkezetére ellentétben a szerves trágyával. 

talaj szerkezetére a szerves trágyák és szerves trágya granulátumok a bennük található humusztartalmú anyagok segítségével képesek lazító hatást gyakorolni, így a talaj víz- és levegőgazdálkodása, valamint hőháztartása is optimálisabb, mindamellett, hogy tápanyagokkal látja el a termőföldet. A bomló humuszanyagoknak különösen nagy szerepe van az üvegházakban és fóliasátrakban, pótolják a növények által felhasznált szén-dioxidot. 

A szerves trágyák közötti különbségek függenek az azt termelő állatoktól, azok takarmányozási és almozási módjától, az alom és a trágya arányától és a bomlás stádiumától. A marhatrágya, a sertéstrágya, a csirketrágya gyorsan bomló trágyák, eltérő összetevőik alapján hatásosságuk különböző. 

A bomlási stádium alapján a friss, éretlen trágya a növényekre perzselő hatással van, a félérett trágya a talaj előkészítésére alkalmas, míg az érett trágya akár közvetlen az ültetés idejében is használható. A növényi eredetű komposzt tápanyagtartalma általában alacsonyabb, az összetétel arányában változik hatásfoka, azonban talajszerkezet javító hatása jó. A szerves trágya granulátumokban pedig a fentieket akár ötvözik is. Így a különböző trágyákból kinyerhető tápanyagok szárított, hőkezelt formában, csomagolva is megvásárolhatók.

A szerves trágya granulátumnak jelentősen könnyebb a szállítása, tárolása, kijuttatása. Nem szennyezi a környezetet, és kellemetlen szagokat sem okoz.  Baromfi, ló- és marhatrágya mellett guanóból készülő granulátum, és növényi eredetű szerves trágya granulátum is kapható. Ezek a termékek készülhetnek egyfajta állati trágyából, de gyakran vegyesen tartalmaznak különböző állatoktól származó trágyát hőkezelt, tárolásra, csomagolásra alkalmas, átalakított formában. 

A szerves trágya granulátumok jelentős foszfor-, nitrogén- kálium- és magnéziumtartalommal bírnak, melyek elengedhetetlenül fontos anyagok a növények megfelelő fejlődéséhez. Alkalmazhatók zöldségesekben, szántóföldeken, gyümölcsösökben, de házi kiskeretekben vagy dísznövényekhez is megfelelnek. A szerves trágya granulátum tavasztól őszig bármikor kijuttatható, szemben az istállótrágyával. 

A vetés, ültetés előtti időszakban is, vagy akár később is, hiszen a föld felszínéről is könnyen bejut a talajba. Általában 3-4 hét alatt oszlik szét a földben. Eközben fontos a megfelelő talajnedvesség, ezért, ha szükséges, öntözéssel biztosítsunk elegendő mennyiségű vizet az adott területen.