A talajmikrobiológia fontossága

2021.04.25.

A talajmikrobiológia fontos szerepet játszik földjeink terelőképességének és minőségének megőrzésében.

A talajok pusztulása nagyobb ütemben zajlik, mint pár évvel ezelőtt, amelyben legnagyobb szerepet a nem megfelelő mezőgazdasági gyakorlat játszik. Cikkünkben összeszedtük, hogy miért fontos, és mit tehetünk a talajmikrobiológia megőrzése érdekében. 

 

A talajhálózat 

Minden talaj összetett és sokszereplős táplálékhálózattal rendelkezik. Fontos, hogy kíméljük és ápoljuk a humusztartalmát megőrző vagy növelő, megfontolt termelési tevékenységgel. A cél, hogy az ásványi és szerves anyagok, valamint a mikrobák megfelelő együttese jelen legyen a talajban. 

A leggyakoribb tápanyagpótló módszer a műtrágyák alkalmazása, a kártevők ellen pedig előszeretettel alkalmazunk vegyszereket. A talajmikrobiológia helyreállításához azonban elengedhetetlen a mikroorganizmusok alkalmazása. Az élő talajok, a növények és az állatok természetes mikroközösséget alkotnak, amely hatékony a termelésben is.

A cél tehát a növényi és állati együttélés helyreállítása felügyelt, irányított módon. Ezáltal a káros szervezeteket kiszorítjuk, nem biztosítunk számunkra életteret. Az irányított talajmikrobiológiai rendszerek pontosan ezzel a céllal jöttek létre. 

 

Algák és mikróbák jótékony hatása 

A műtrágya alkalmazása hatékony lehet, de még jobb megoldás, ha már az éppen cseperedő növények leveleire juttatjuk a tápanyagot – például algakészítmények segítségével. A talajlakó mikróbák nem csak támogatják a növények tápanyagellátását és fokozzák a növények tűrőképességét, de elősegítik a kártevők elleni védekezést is. 

A talajmikrobiológia megfelelő állapotának eléréséhez a legalkalmasabb biotóp a talaj. A mikroorganizmusok elterjedése összefüggésben áll a talaj típusával, nedvességtartalmával és hőmérsékleti állapotával. Alapvetően a legtöbb mikroorganizmus a talaj felső rétegében található, de törekednünk kell a talaj alsóbb rétegeibe való juttatásukra is. 

 

A talajmikrobiológia helyreállítása

A szabadon élő talajbaktériumok, - mint az Azopirillum és Azotobacter - képesek megkötni a levegő nitrogénjét, így ezen baktériumok talajba oltása kiválthatja a műtrágyával bevitt nitrogén egy részét. A foszfor felvételét olyan baktériumok segítik, mint a Bacillus megaterium. A kálium talajba való visszajuttatásában is segítenek a növényi részek és gyökerek bontásáért felelős baktériumok és gombák. Gondoskodjunk megfelelő mennyiségükről!

A különböző szántóföldi növényeket előszeretettel támadják meg egyes gombafajok és rovarok, amelyek ellen szintén felléphetünk a talajmikrobiológia helyreállításával. A Trichoderma gombatörzsek kártevő gombákat támadnak, a mikrogomba pedig a rovarok ellen kiváló természetes védekezést nyújt. A baktériumok, mint például a Bacillus thuringiensis szintén a rovarok elleni védekezésben játszik kiemelkedő szerepet. A baktériumspórák széles körben elérhetők hazánkban is. 

 

Fokozatos bevezetés

Ha eddig egyáltalán nem alkalmaztunk természetes talajmikrobiológia javító módszereket, akkor a fokozatosságot javasoljuk. Idővel, a talajmikrobiológiai helyreállításával ki tudjuk majd váltani a műtrágyázás és a vegyszeres növényvédelem egy részét, így érdemes belevágni! 

 

Bízunk benne, hogy cikkünk segített rálátást kapni a talajmikrobiológia fontosságára. Ha kérdése adódott, vagy segíthetünk a megfelelő készítmények kiválasztásában, keressen minket elérhetőségeink egyikén!