Homoktalaj

2021.04.24.

Milyen talajtípusok fordulhatnak elő Magyarországon?

  • homoktalaj
  • vályogtalaj
  • agyagtalaj
  • öntéstalaj
  • láptalaj
  • humusz
 
Mit érdemes tudnunk a homoktalajról?
 
Fontos tudni erről a talajtípusról, hogy szárazak és tápanyagban nem túl gazdagok. Szárazságának oka, hogy a kapillárisokon át, a felsőbb rétegbe szinte egyáltalán nem, vagy csak kevés víz tud szivárogni. Az ilyen jellegű talajok művelését minimalizálni érdemes, hogy megőrizzük a talaj nedvességtartalmát. Amennyiben javítani szeretnénk a talaj víz és tápanyag gazdálkodását, szerves anyagok használatával megtehetjük. A homoktalajok pozitív tulajdonsága, hogy egyes növényfajták kimondottan szeretik és könnyen művelhetőek. Ezenfelül előnyt jelen az is, hogy a homoktalajokon a kártevők nehezen élnek meg.
 
Ellenben azzal, hogy könnyen művelhetőek, sajnos a szerkezetük nem kimondottan jó, mivel a vizet gyorsan átengedik és így az talaj alsó rétegébe viszonylag rövid időn belül eljut a tápanyag. Kémhatásukra jellemző a lúgosság. Nem érdemes homoktalajba ültetni olyan növényeket, melyek sekélyen gyökereznek, mivel könnyen megdőlhetnek vagy kidőlhetnek.
 
Abban az esetben, ha homoktalaj mellett döntünk, érdemes olyan növényt választani, amely bírja a szárazságot. Amennyiben a növényünknek egyéb igénye van, célszerű a homoktalajra 10 centiméter vastagságban olyan földet teríteni, mely javítja a vízmegtartó képességet, illetve több tápanyagot biztosít. Fontos figyelni arra, hogy ültetéskor megfelelő nagyságú gödröt ássunk, és azt a földet, amit kiástunk, keverjük át olyan adalékanyaggal, ami javítja a szerkezetet.
 
Homoktalajt szeretne használni, de nem tudja, hogyan javítsa talaja szerkezetét, hogy megfelelően használható legyen?
 
  • A magas rosttartalmú szerves trágyák kiváló szerkezetjavító és tápanyagpótló hatással bírnak. Lehet ez marha vagy lótrágya. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a földbejuttatás után, a bomlási idő miatt, várni kell egy évet. Amennyiben nem tartjuk be a bomlási időre vonatkozó szabályt károsodhatnak a növények gyökerei.
  • Talajszerkezet javítása esetén a savanyú kémhatású tőzegek is segítségünkre lehetnek.
  • A komposzt is megfelelő javítóanyag lehet, viszont itt is figyelembe kell vennünk a bomlási időt.