4 tévhit a termőtalajról

2022.04.12.

A termőtalaj a talaj legfelső, szerves anyagban és tápanyagban gazdag rétege, amely a kőzetek lassú mállása és a szerves anyagok bomlása következtében alakul ki.

A termőtalaj igen sokféle lehet, régiótól függően a vöröses agyagtól a bézs színű homokos talajig széles skálán változhat. Sajnos sok területen rossz minőségű a talaj, ami az eltérő környezeti adottságokból és a mezőgazdasági tevékenység intenzitásából adódik. A gyengébb minőségű talajok hasonló művelés mellett kisebb terméshozamra képesek, így a termőtalaj minőségének javítása kiemelt jelentőségű a gazdák számára.

Attól függetlenül, hogy hol műveli földjeit, érdemes erőfeszítéseket tennie a termőtalaj minőségének javítására. A növények a termőtalajra támaszkodnak, ha vízre és a túléléshez szükséges tápanyagokra van szükségük. Minél több szerves anyagot tartalmaz, mezőgazdasági művelés szempontjából annál értékesebbnek számít a talaj. A szerves anyagban gazdag talajok sötétebb színűek - gondoljunk csak a zsákos virágföldre. Az ilyen talajok könnyen művelhetők és támogatják a növények egészséges növekedését, a gyökerek számára biztosítják a megfelelő alátámasztást, valamint jelentősen növelhetik a terméshozamokat.

Ahogy a címben ígértük, hoztunk 4 tévhitet a termőtalajokkal kapcsolatban:

 

1. tévhit: Minden termőtalaj nagyjából egyforma

A talaj bonyolult és összetett rendszert alkot, így drasztikusan eltérő lehet még ugyanazon a területen belül is. Az összes talaj különböző mennyiségben homokból, iszapból és agyagból áll. Ahogy már említettük, ezen összetevők aránya széles skálán mozog, ami pedig számtalan - különböző karakterisztikájú - talajtípust eredményez, az agyagtól a homokig.

 

2. tévhit: A termőtalaj úgy van jól, ahogy van

Gyakori probléma, hogy a földeken lévő termőtalaj nem megfelelő. Odafigyeléssel és szakértelemmel javítható a talajok minősége, de időbe telik. A kezelt istállótrágya és a komposzt nemcsak a növények számára tápanyag, de a humusz a talaj számára is kiváló szervesanyag utánpótlást biztosít. A humusz létfontosságú összetevő, amely jó vízelvezetést, megfelelő víztartó képességet, és laza, könnyen kezelhető állagot biztosít a felső talajrétegnek. Az egészséges termőtalaj számos mikrobát tartalmaz, amelyek elősegítik a növények jobb növekedését. Szerencsére ezek pótlására is van lehetőség, a különböző talajbaktériumok szerepéről itt írtunk bővebben.

 

3. tévhit: Ahhoz, hogy a talaj jó minőségű legyen, évente meg kell művelni

Fontos, hogy ne háborgassuk többször a talajt, mint szükséges. Művelés után a legjobb, ha lehetőleg kerüljük a talaj megzavarását. Egyrészt a talaj forgatása serkentheti a gyommagvak kihajtását, másrészt a túlzott művelés csökkenti a legfelső talajréteg vízkészletét, így szárítja a talajt. Ezen felül a földeknek - akár csak nekünk - időnként szükségük van pihenésre is. A vetésforgó kiváló megoldás lehet.

 

4. tévhit: A gazdag talajnak nincs szüksége műtrágyára

A növények a növekedéshez szükséges tápanyagokat a talajból nyerik. Ezeket a tápanyagokat időnként pótolni kell az optimális növekedés érdekében, talajtípustól függetlenül. Ez különösen igaz arra a talajra, melyen intenzív növénytermesztés folyik. Szerencsére viszonylag egyszerűen növelhető a tápanyagtartalom, ha jó minőségű komposztot és/vagy szemcsés vagy folyékony műtrágyát adunk hozzá.

 

Weboldalunkon számos megoldást kínálunk a talaj termőképességének javítására, nézzen körül termékeink között, és válassza ki az Önnek megfelelőt!