A baktériumtrágya szerepe a talajművelésben

2022.04.10.

A talajban számos hasznos mikroorganizmus található, amelyek elősegítik a növények tápanyagfelvételét.

Némi tudással a saját hasznunkra fordíthatjuk ezeket a kis élőlényeket, hiszen a megfelelő baktériumtrágya használata fokozza a növények egészséges fejlődését, növekedését. Azokat a mikroorganizmusokat, amelyeket szántóföldi felhasználásra tenyésztettek, biotrágyáknak nevezzük. 

Mi az a baktériumtrágya? 

A baktériumtrágya olyan, élő baktériumokat tartalmazó anyag, amely magvakra, növényi felületekre vagy talajra juttatva kolonizálja a rizoszférát vagy a növény belsejét, és elősegíti a növekedést azáltal, hogy növeli a gazdanövény elsődleges tápanyagellátását. A baktériumtrágya alkotói a természetes nitrogénkötő folyamatok révén képesek biztosítani a növények számára nélkülözhetetlen nitrogént, oldják a foszfort és a káliumot, ezáltal serkentik a növények növekedését. A baktériumtrágyákban található mikroorganizmusok helyreállítják a talaj természetes tápanyag-körforgását és szervesanyagtartalmát. Baktériumtrágya használatával fenntartható módon nevelhetők egészséges növények, miközben a talaj egészsége is javul. A baktériumtrágya csökkenti a műtrágya és növényvédőszer igényt, de teljes mértékben nem tudja kiváltani őket. 

A baktériumtrágyák hatásmechanizmusa eltérő, és alkalmazhatók önmagukban vagy kombináltan is.

A baktériumtrágyák előnyei:

  • Megkötik a nitrogént és elérhetővé teszik a növény számára.
  • A foszfátok oldhatatlan formáit, például a trikalcium-, vas- és alumínium-foszfátokat és az oldhatatlan káliumot is hasznosítható formákká oldják.
  • Kivonják a foszfátot a talajrétegekből.
  • Hormonokat és anti-metabolitokat termelnek, amelyek elősegítik a gyökérnövekedést.
  • Lebontják a szerves anyagokat, és elősegítik a talaj mineralizációját.

Vetőmagra vagy talajra juttatva a baktériumtrágyák növelik a tápanyagok hozzáférhetőségét a növények számára, és javítják a termést anélkül, hogy káros hatással lennének a talajra vagy a környezetre.

 

A leggyakoribb baktériumtrágyák jellemzői

Rhizobium: A Rhizobium hatékony és széles körben használt baktérium. A Rhizobium megköti a légköri nitrogént és szimbiózisba lép a hüvelyes gazdanövénnyel, ami gyökérgümők képződését eredményezi. A talajban lévő Rhizobium populáció a szántóföldi hüvelyesek jelenlététől függ, ezek hiányában állománya csökken.

Azospirillum: Az Azospirillum szoros, asszociatív kapcsolatban van a magasabb rendű növényekkel. Az Azospirillum kolonizálja a növény gyökereit és megköti a légköri nitrogént. Fontos szerepet játszik a fitohormonok szintézisében (különösen az indol-3-ecetsavéban), és feltehetően növeli az abiotikus és biotikus stressztűrő képességet, ezáltal segíti a növények növekedését. Ezek a baktériumok olyan növényekkel állnak kapcsolatban, mint a cirok, kukorica, köles és különböző takarmányfüvek.

Azotobacter: Az Azotobacterrel kezelt mag hatékonyabban veszi fel a nitrogént és a foszfort, valamint a mikroelemeket, például a vasat és a cinket. Az Azotobacter nagymértékben hozzájárul a terméshozam növeléséhez azáltal, hogy nitrogént juttat a növényekhez. Gyakran használják búza, káposzta és uborka termesztésekor. 

A fentiek mellett számos egyéb baktériumtörzs vesz részt a talajéletben, ilyenek például a különböző Pseudomonasok, Bacillusok, Micrococcusok és Streptomycesek. 

 

Baktériumtrágyák kijuttatása

Vetőmagkezelés

Az oltóanyagot folyadékban feloldják, majd összekeverik az egy hektárhoz szükséges magvakkal. Az oltóanyag így egyenletesen bevonja a magokat, amiket ezután 30 percig árnyékban szárítanak. A kezelt magokat 24 órán belül fel kell használni.

Palánta gyökérmártás

Ezt a módszert palántáknál alkalmazzák. A palánták gyökereit 5-10 percre a víz és baktériumok szuszpenziójába mártják, majd átültetik.

Talajkezelés

A baktériumtrágyát komposztba keverik, majd egy éjszakán át állni hagyják. Ezt a keveréket a vetés vagy ültetés alkalmával bedolgozzák a talajba.

A baktériumtrágyák számos kedvező hatással vannak a szántóföldi növényekre, miközben természetes módon segítenek helyreállítani a talaj egészségét. Ha szeretne többet megtudni a baktériumtrágyákról, tekintse meg kínálatunkat az alábbi oldalon: https://agrobio.hu/hu/termekek-kijuttatas/talajolto-termekek/