ONFARM határszemle - beszámoló

Meglepetéssel zárult a szakmai nap Keszthelyen és Ászáron!

2021.11.16.Balog Emese AGRO.bio

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Csernozjom Kft. és a Pro-Feed Kft. közös szakmai továbbképzést tartott november 9-én és 11-én Szaktanácsadók, Talajvédelmi Szakértők és érdeklődő helyi gazdálkodók számára.

A rendezvény részletei itt: https://agrobio.hu/hu/hirek/meghivo-orszagos-szemlekorokre/

 

A program szabadtéri jellegéből adódóan igencsak időjárás függő volt, de szerencsére mind Keszthelyen, mind Ászáron késő őszi napsütésben, csak egészen kicsit fagyoskodva kellett végig állni a tartalmas előadásokat.

A szerencsés idő fogalmával sokan vitatkozhatnának, hiszen aki már betakarította a kukoricáját, elvetette az őszi kalászosát, az jogosan várja a telet és az elmaradt őszi csapadékot. Akinek viszont van még mit aratni, annak bizony szerencsés ez az idő, hiszen be tudja fejezni a kukorica betakarítását.

Mind a két napon korán keltünk. Keszthelyi vendéglátónk, a MATE NTI, Agronómia Tanszék jóvoltából már várt minket egy talajszelvény, mely minden szakmai napunk központi eleme. Nem úgy, mint Ászáron, ahol a kollégák már korán reggel a helyszínre érve rögtönöztek egyet, hogy aznap se maradjunk ki a talajtani feltárásból, a helyi talaj adottságainak feltérképezéséből.

 

Szabó István (Pro-Feed), Ászár, 2021.11.11.

 

A továbbképzés mind a két napon Szabó István, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatójának előadásával indult. Pisti, aki már rutinos a szántóföldi szemlékben, most is a növényélettanról szólt, az ilyenkor zajló folyamatokat az őszi búzán és az őszi káposztarepcén keresztül mutatta be nekünk. Őt hallgatva az ember mindig tanulhat valamit, hiszen minden alkalommal mond valami újat, ami nem csak ott és nem csak akkor van érvényben.

 

Daoda Zoltán (AGRO.bio), Keszthely, 2021.11.09

 

Őt követte Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, akinek erős elköteleződése a talajok védelme iránt szembetűnő, előadásaiban is gyakran visszatérő elem a talajok termőképességének megőrzése, a tápanyagok természetes visszapótlásának lehetősége a fenntarthatóság jegyében. A növényi maradványok visszaforgatásával és irányított bontásával a talajok szervesanyag tartalmának növelését megcélozva küzd a talajok leromlása és kihasználása ellen.

 

Vona Viktória (Csernozjom), Ászár, 2021.11.11

 

A szakmai nap egyik legérdekesebb részét mindig a végére hagyva, Vona Viktória, a Csernozjom Kft. ügyvezetőjének előadása következett. A feltárt talajszelvény bemutatásával interaktívvá téve az előadásokat, képet kaphattunk a helyi adottságoknak megfelelően a talaj állapotáról, vízgazdálkodásáról és tápanyag-gazdálkodásról. Ennek ismeretében tervezhetünk, hogy megfelelő döntéseket hozva megadjuk növényünknek azt a környezet, azt a talajállapotot, mely a fejlődéséhez nélkülözhetetlen, egyszerűen szükséges!


Zárásként, és a következtetések levonása mellé a szervezők egy kis meglepetéssel is készültek. A helyszínen rögtönzött tábori konyhában sütött szalonnával szerették volna emlékezetesebbé tenni a napot a résztvevők számára.

 

     

Ászár, 2021.11.11

 

Aki lemaradt róla, van még lehetősége csatlakozni, hiszen a program-sorozat még nem ért véget. További négy helyszínen a szervezők továbbra is várják az érdeklődőket, a regisztráció folyamatos. Részletek és regisztráció itt: https://regionalisszakmaiforum.hu/

A szervezők ez úton is köszönik az érdeklődést és a részvételt!

 

Profeed     ABH     Csernozjom

 

Képgaléria megtekintéséhez kattinson ide: Médiatár / Galéria / Országos szemlekörök 2021