200 kg nitrogén műtrágya hatása érdekel?

2022.02.07.AGRO.bio

A jelenlegi műtrágya-piaci helyzet megköveteli, hogy az illendőség szabályait háttérbe szorítva a számokról beszéljünk.

 

Jöjjön néhány tényszám:
 
 

  • A levegő 78%-a nitrogén.
  • 1 köbméter levegő tömege 1,25 kg.
  • Minden négyzetméter fölött van 5,6 tonna nitrogén a levegőben.
  • A talaj felső rétegének minden grammja tartalmazhat akár 10 milliárd baktériumot.
  • A BactoFil termékekben lévő baktériumtörzsek hektáronként több, mint 50 kg nitrogén hatóanyagnak megfelelő növénytápláló hatással rendelkeznek.
  • Ez annyi, mint két mázsa 27% nitrogén tartalmú műtrágya és alig 10.000 Ft-ért.

 
A szakmai háttér nagyon röviden:
 
 
A BactoFil kijuttatását követően a hasznos baktériumsejtek gyorsan szaporodnak a talajban. A szaporodáshoz többek közt nitrogénre is szükség van, hiszen ez a nukleinsavak egyik alapeleme. A baktériumsejtek a talajban lévő levegőből is fel tudják venni a nitrogént. Miután elpusztult a baktériumsejt, a megmaradó anyagából a növény felveszi a nitrogént.
 
Így táplálják a hasznos talajbaktériumok a növényeket. Meg kell jegyezni, hogy a nitrogén mellett a növény számára felvehetetlen foszfort és káliumot is nyújtanak így a növényeknek. Ezen két anyag esetében, a talajviszonyoktól függően hektáronként, 30-35 kg növénytápláló hatásról beszélhetünk.
 
Mindez annyit jelent, hogy ha a vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben BactoFil kijuttatása történik, akkor a kezelés hatása legalább annyi, mint ha kiszórtunk volna két mázsa 27% nitrogén tartalmú műtrágyát + 35-35 kg/ha foszfor és kálium hatóanyagot. Jó esetben.
 
Ugyanis a BactoFil hasznos törzseinek a hatására biztosan számíthatunk. A műtrágya pedig – mint tudjuk – részben vissza szublimál a levegőbe, szárazságban nem kerül a talajoldatba és a növény nem tudja fölvenni, sok csapadék esetén meg lemosódik.
 
Egy szó, mint száz, aki számol, idén (is) biztosan BactoFil-t használ.