Az AGRYA nemzetközi sikere

2013.03.19.

Az AGRO.bio Hungary Kft., mint az AGRIA egyik fő támogatója, örömmel üdvözli a szervezetet nemzetközi sikerét.

Ötven éves fennállását ünnepelte decemberben a Közös Agrárpolitika (KAP) intézménye, az ez alkalomból szervezett nemzetközi konferenciára Brüsszelbe kaptak meghívást az öreg kontinens agráriumának szereplői – a szakma funkcionáriusai és szakújságírói. A magyar megjelenést egy győzelem is emlékezetessé tette.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) a Közös Agárpolitika fennállásának 50 éves évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a KAP-hoz kötődő kommunikációs programok európai versenyét. A megmérettetésre a 2010 után lebonyolított projektekkel lehetett benevezni – ahol a 118 beérkezett pályamű egyikeként vett részt az Agrya (Fiatal Gazdák szövetsége) Vidék Kaland Programja is.

Független bíráló bizottság értékelte a pályaműveket, amelyek ítéleténél a KAP-hoz, mint szakpolitikához való közvetlen vagy közvetett kapcsolódáson túl vizsgálták a célkitűzéseket és a kommunikációs stratégiát, valamint a projekt alkalmazkodását a kiválasztott célközönséghez, az innovációt, illetve a kommunikációs eszközök kreatív összekapcsolását és összességében a projekt hatását.

Az unió fővárosának jubileumi agrárfórumán az Agrya igen nagy elismerésben részesült, hiszen a kapcsolódó kommunikációs programok európai megmérettetésének végső sorrendje itt dőlt el, amikor a helyszínen elektronikusan szavazhattak a meghívottak. Első helyezettként vehette át az EU agrárbiztosától, Dacian Cioloş-tól, a rendezvény vezérszónokától a megtisztelő díjat az Agrya társelnöke, Dr. Weisz Miklós a Vidék Kaland Európa legjobb kommunikációs programjának elismeréséül.

Összefoglalóul röviden bemutatjuk a nagy sikerű magyar csoportot, és programjaikat. Az Agrya 1996-ban alakult országos szervezet, amely mára több mint háromezer fiatal gazdával áll kapcsolatban. Agrár- és vidékfejlesztési szervezetként egyik legfontosabb célja a fiatal gazdák érdekeinek képviselete és megjelenítése. Mint érdekképviseleti szervezet, részese a szakmai döntéselőkészítési folyamatoknak és egyeztetéseknek. Az Agrya másik kiemelkedő célja a segítségnyújtás abban, hogy a falusi, de nem mezőgazdasági termelést folytató fiatalok ne hagyják el a falujukat – a helyben maradó fiatalok erősítsék a helyi közösséget, vállaljanak részt és felelősséget a település életében.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG AGRI) versenyében részt vevő és győztes népszerű kezdeményezést 2011-ben indította el a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. Az Agrya 2012-ben már másodszor bonyolította le a Vidék Kaland Programot, amellyel a szervezet városi fiatalok számára biztosít lehetőséget ahhoz, hogy bekapcsolódjanak egy-egy fiatal gazda által vezetett gazdaság munkájába. A Vidék Kaland egyébként ez évben is folytatódik, sőt, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásának köszönhetően már nem csak Magyarországon, de Szlovákiában és Romániában is ismerkedhetnek a városi fiatalok a mezőgazdasággal – a Felvidéken a magyarországihoz hasonló formában, a székelyföldi programban pedig a tervek szerint a magyarországi városi fiatalokat fogadják majd a helyi gazdák.

Az Agrya jól felépített programjai már a legfiatalabbakat is bevonják a mezőgazdaság, és a mezőgazdasági munkák megismerésébe. A „Vesd bele magad!” program során kisiskolás, jellemzően 6–10 éves gyerekek kapnak vetőmagcsomagot, benne különböző zöldségek vetőmagjával. Az általános iskolák koordinációja mellett a gyerekektől azt kérik, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami terem, azt fogyassza el a család. A program nem szociális alapon szerveződik, itt a cél ugyanis a szemléletformálás, vagyis annak bemutatása, hogy kevés munka befektetésével egy család képes megtermelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget – vagyis nem kell azt a szupermarketben megvásárolni!

A Tellus Oktatási Programot a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa dolgozta ki az Európai Bizottság támogatásával még 2002-ben. Célja a 6–10 éves gyerekek számára bemutatni a mezőgazdaság társadalmi szerepét és a gazdák tevékenységét. A program eredményeként elkészült hat tankönyvből álló csomagot a programba bekapcsolódó általános iskolák oktatási segédanyagként használják.

A Virtuális Falu Program 2012 őszén indult, mint az Agrya egyik első tisztán vidékfejlesztési témájú programja. Célja, hogy hálózatba szervezzen olyan fiatalokat, akik a falujukban szeretnének maradni és aktívan részt vesznek, vagy részt kívánnak venni a faluközösség életében.

A Vidék Kaland Hivatásos Programot az agrár-felsőoktatásban tanuló és valóban mezőgazdásznak is készülő fiatalok számára szervezik. A pályázaton kiválasztott résztvevők egy éven át több alkalommal pár napra ugyanahhoz a fiatal gazdához – egy családi gazdaságba, és nem egy nagy céghez – mennek gyakorlatra. Így, ellentétben az egyetemi gyakorlatokkal, egy teljes gazdasági évet – annak minden fontos, szakmai szempontból érdekes eseményével együtt – ismerhetnek meg. A programot 2012-től a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági Karával együttműködésben fejlesztik tovább. A résztvevők ezzel kiválthatják az egyetemi kötelező gyakorlatot.

Az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok program szintén az agrár-felsőoktatásban tanuló, később hivatásszerűen is gazdálkodni akaró fiatalokat célozza meg. A Klubok az egyetemi oktatástól, struktúráktól függetlenül, kizárólag hallgatói kezdeményezésre jönnek létre, amely során gyakorló gazdálkodók tartanak előadásokat a valódi, a tankönyvekben nem szereplő gyakorlati mezőgazdasági és üzemszervezési ismeretekről.

Mindezek mellett az Agrya minden év novembere és a követő év februárja között információs rendezvénysorozatot szervez fiatal gazdáknak. A Fiatal Gazda Információs Börze egy termelési információ túlsúlyos szakmai konferencia és egy kiállítás egyesítése, így biztosítva a lehetőséget a szakmai információk átadására és a találkozásra egyaránt. Ezenkívül hagyományosan minden év februárjának utolsó péntekjén (2013. február 22-én) tartja az Agrya az éves nagy rendezvényét, a Fiatal Gazda Konferenciát, amely az előző év novemberében, a szezon végén kezdődő információs rendezvénysorozat zárása amely hagyományosan az aktuális, gazdákat közvetlenül érintő agrár- és támogatáspolitikai témákkal foglalkozik.

A fenti anyagot az AGRONAPLÓ szakmai hírportálról vettük át, a szerkesztőség hozzájárulásával.