B-mint BÁBOLNA, B-mint BACTOFIL

2013.05.23.

Megkezdődött a 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok

Idén 28. alkalommal nyitotta meg a kapuit a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, amely a "szakma, üzlet, szórakozás" szlogennel nyújt érdekes, hasznos és kellemes időtöltést a látogatóknak.

A 150 kiállító a mezőgazdaság élvonalát képviseli és mutatja be az újdonságait, amelyek a sikeres gazdálkodáshoz szükségesek. A megynyitó ünnepség az eseményhez méltó módon ünnepélyes volt. A Ménesbirtok igazgatója a bábolnai lótenyésztés hagyományiról és eredményeiről beszélt megnyitójában, és arról, hogy Bábolna még mindig milyen fontos helyszíne a mezőgazdasági szakmának. A képen jobbra tőle Poprádi Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, mellette Bábolna polgármester asszonya és a jobb szélen Saxon Attila az idén 40 éves fennállását ünneplő IKR igazgatója.

Az AGRO.bio Hungary Kft. hagyományosan a Farmcenter Kft-vel közös standon várja a látogatókat. A kép a kiállítás megnyitója előtt készült. Középen (barna zakóban) Péter Elemér területi képviselő és Daoda Zoltán szakmai igazgató.

Kedves Olvasók. Szeretnék megosztani Önökkel egy talán kicsit szubjektív, talán kicsit személyes háttérintót a nagyon kedves és nagyon tisztelt kollegámmal kapcsolatban. Péter Elemér Bábolna ikonikus vezetője - Burgert Róbert - mellett a cég egyik igazgatója volt nagyon hosszú időn keresztül. Megalakulásakor - 12 éve - csatlakozott az AGRO.bio csapatához, amelynek azóta is nagyon elismert tagja. 28 éve Ő kezdte el a kiállítás szervezését, Ő volt az esemény motorja. lassan egy évtizede pedig, most már túl a 70-en, kiállítóként Ő az AGRO.bio stand állandó résztvevője és vezetője. A kollegák mellett fia Péter Attila is ott van mellette - szintén barna zakóban - a képen is és a munkában is. Szerintem Ő az az ember, akinek minden szempontból több jutott Bábolnából, mint Burgert Róbertnek.

A megnyitó előtt még csak a kiállítók látogatták egymást, azután nagyon hamar megteltek az utak. A Gabonakutató standja előtt sem lehetett egykönnyen elmenni, hiszen a termelők érdeklődése egyre inkább a jó alkalmazkodó képességű és jó minőséget adó hazai nemesítésű fajták felé fordul. Emellett egyre több termelő ismerte föl azt az összefüggést, hogy ha a magyar agrárium és élelmiszeripar szereplői elvárják/elvárnák a hazai fogyasztóktól, hogy a magyar lisztet, húst, étolajat és más élelmiszet preferáljanak a külföldivel szemben, akkor talán ők is elvárhatnák/elvárják, hogy a magyar mezőgazdászok a magyar vetőmagot, műtrágyát és más anyagokat preferljanak a külföldiekkel szemben.

A Vaderstad Tempo vetőgépe az idei tavasz ikonikus slágere lett. Pont olyan volt az idő és a körülmények, amelyre a nagy sebességgel vetni képes gépet kifejlesztették. Kevés idő volt a vetésre és ezért a gyorsabb, nagyobb területteljesítményű géppel nagyobb területen lehetett az optimális vetésidőben földbe juttatni a magot.

Az AGRO.bio - Farmcenter stand és a három zászlója kicsit szimbolizálja azt az összefüggést, hogy a legjobb anyagok is csak félkarú óriások a megfelelő kijuttatás nélkül. Egységben-összefogásban az erő, hiszen aki azt gondolja, hogy olyan jó a terméke, hogy azt elég akárhogy kijuttatni, az nagyon téved.

A kiváló BactoFil (baktériumtrágya) termékek is csak akkor működnek, ha egyenletesen eloszlásban hamar/azonnal a talajba jutnak és a termelő csak akkor elégedett, ha ez a művelet nem jelent plussz munkát, időt, költséget. Ehhez kell a BactoFil JET készülékek választéka, amely a talajaktiválás optimális megoldását szolgálja.

Az Algafix (levéltrágya) mikrobiológiai lombtrágya korai kijuttatásához az Algafix AntiStressz JET-et kínálja a cég, ami azt eredményezi, hogy a termék a fiatal növényekre jut nagyrészt és nem a talajra. Később egyenletes fedettésget biztosító, levegőindukciós, kettős réses, csúcsminőségő TeeJet fúvókákat ajánt a cég az Algafix (levéltrágya) kijuttatásához.

Végezetül - hiszen permetezéstechnikai kekec vagyok - nem állom meg, hogy sokadszor leírjam: A legjobb, legkorszerűbb növényvédőszer sem hat megfelelően, ha nem a hozzá való, megfelelő állapotú fúvókával, megfelelő haladási sebesség és más ismert paraméterek mellett történik a kijuttatás. Viszont egy régebbi, alacsonyabb árú készítmény is remek hatást ad, ha a részletekre odafigyelve, megfelelő időben és a megfelelő szerborítással jut a növényre. Egy szó mint száz - előttünk van még a permetezés dandárja, pláne a fungicides kezeléseké, úgyhogy szívből javaslom minden permetezésben érdekeltnek a növényvédőszer és a fúvóka kérdés átgondolását.