ALGAFIX versus AFLATOXIN

2013.05.06.

A múlt év után jogos az aggodalom, hogy az Aspergillus újra erősen fertőzi a kukoricát. Az Algafix jelentősen csökkenti a kockázatot.

A képen az Aspergillus flavus - az emberre és az állatokra kétségtelenül a legveszélyesebb - gomba jellegzetes kórképe látható. A kis képen a konídiuma, amelyről a hozzá egyáltalán nem méltó nevét is kapta. Az Aspergillus flavus latinul annyit jelent, hogy "sárga szenteltvíz szóró" mivel a konídium a templomi szenteltvíz szóróra hasonlít.

1960-ban egy pillanat alatt berobbant a köztudatba, amikor Angliában egy pulykafarmon hirtelen megdöglött 100.000 pulyka. A gazda nekiszegezte a kérdést az állatorvosnak, hogy mondja meg, mitől pusztultak el az állatok. Az állatorvos meg azt mondta, hogy megmondja, csak előbb a gazda mondja meg, mivel etette őket. Azonnal kiderült, hogy az Afrikából behozott földimogyoró lisztben lévő anyag, az aflatoxin a ludas az ügyben.

Az aflatoxin amúgy a gombáról kapta a nevét, "a" mint aspergillus és "fla" mint flavus + a toxin, ami a mérgező anyagra utal. Nálunk leginkább 2004-ben vált közismerté az aflatoxin, amikor kiderült, hogy nemzeti fűszerünk a fűszerpaprika azért tartalmaz annyi aflatoxint, mert fertőzött, Dél-amerikai paprikából csinálják.

A múlt évben az ág is húzta a mezőgazdaságot. Egyrészt a rendkívüli szárazság miatt jóval kevesebb volt a kukorica termés, másrészt sokkal fertőzöttebb volt Aspergillus-szal, ami maga után vonta, hogy a takarmányok is fertőzöttebbek lettek és a tejelő állatok tejében is megjelent a gomba mérge az aflatoxin. Nagyjából az van, hogy ha egy vagon kukoricában van kb, 100 fertőzött cső, akkor az az egészet értéktelenné, károssá teszi.

Az Aspergillus flavus társaihoz hasonlóan a talajban telel és ahogy megfelelően felmelegszik az idő, a szél és a rovarok segítségével onnan fertőzi a kukoricát. Nem lehet kétség afelől, hogy idén is gond lesz ezzel a gombával, amelynek a hőoptimuma 37 Celsius fok. Minden kukoricatermelőnek törekedni kell arra, hogy az erős fertőzés kockázatát a lehető legjobban lecsökkentse. Ez a következő javaslatok megszívlelésével lehetséges:

Megfelelő időben, a lehető legkorábban érdemes elvetni a kukoricát. Ha valami miatt megkésett a vetés, érdemes az állomány fejlődésének a meggyorsítására Algafix mikrobiológiai lombtrágyát (levéltrágya) kijuttatni, minél előbb, lehetőleg Algafic AntiStressz Technológiával.

A rövidebb tenyészidejű és megfelelően adaptált hibrid kevésbé van kitéve a kórokozónak.

Nagy gondot kell fordítani a rovarkártevők elleni védelemre, hiszen ezek terjesztik a kórokozót és a sebzéseken könnyedén bejut a növénybe.

A nagy szárazság stresszeli a növényt, ami fogékonyabbá teszi az Aspergillus fertőzésére. Ha van lehetőség öntözésre, az a növényegészséget is támogatja.

A műtrágyahasználatra érdemes odafigyelni. A túl nagyadagú, diszharmónikus nitrogén kijuttatás gyengíti-stresszeli a kukoricát és a kórokozónak pedig kimondottan kedvez.

Ahogy megérkezik az első 27-28 Celsius fok körüli hőmérséklet mindenképpen indokolt egy Algafix mikrobiológiai lombtrágyával (levéltrágya) végzett permetezés 10 liter/ha adagban. Ez egyrészt fokozza a növény stressztűrő- és ellenálló képességét, másrészt a termékben lévő élő zöldalgák hatékonyan lassítják a toxintermelő penészgombák szaporodását.

Végül a lehető leghamarabb célszerű elvégezni a betakarítást és a kukoricát 24 órán belül 14% nedvesség tartalomra kell szárítani.