ECOTECH - A gazdaságos és fenntartható termesztés csúcstechnológiája

2013.06.01.

A Syngenta, az AGRO.bio, a Vaderstad, a Generali, az Agrovir és a Budapest Bank összefogása új fejezetet nyit a mezőgazdaság történetében.

Egy szóval Ecotech. Két szóval: integrált megoldások. Több szóval: a Syngenta új, integrált, középtávú programja, mely fenntartható és intenzív növénytermesztési megoldásokat kínál stratégiai partnereivel együttműködve, a termelők nyereségének növelése érdekében.

A program célja:

A résztvevő partnergazdaságok jövedelmezőségének fenntartható módon történő maximalizálása a változó természeti és gazdasági környezetben. A fenntartható jövedelmezőség elérése olyan termesztéstechnológiai és gazdasági irányítási megoldásokat igényel, melyekre az Ecotech minden elemre kiterjedően, gazdaságra szabottan ad választ a Syngenta és a programban résztvevő stratégiai partnerek tudásbázisát felhasználva.

A program bejelentése és nyitánya nagyon stílusosan a Syngenta enyingi SzerShow-ján történt, ahol közel félezer résztvevő találkozhatott először azokkal az előnyökkel, amit a program kínál. A fenti kép a rendezvény megnyitóján készült, ahol az alkalomhoz méltóan a színpadon szinte az egész magyarországi szervezet felsorakozott Czigány Tibor igazgató mögé. Czigány Tibor megköszönte a házigazda Enyingi Agrár Zrt-nek, hogy a rendezvényhez illetve a bemutatóhoz a helyszínt biztosította, a résztvevőknek a megjelenést, majd részletesen beszélt azokról az értékekről, amelyekkel a cég hozzájárul a magyar mezőgazdaság sikereihez.

A Syngenta Szershow egyik leglátványosabban megjelenített terméke a Seguris volt, amely egy széles hatásspektrummal rendelkező, kalászosokban használható gombaölő szer, amelynek a hatóanyaga az izopirazam és az epoxikonazol. A ringben álló boxkesztyűs, kalászos növény alak szépen szinbolizálja azt az erős védelmet, amit ez a készítmény biztosít a növény számára. A ring mögött lobogó Cherokee zászló - szerintem - arra is utalhat, hogy árpában, nagyon erős fuzárium fertőzés esetén arra a készítményre is szükség lehet. Természetesen csak ott, ahol a kalászos vetése előtt nem kezelték a talajt BactoFil talajbaktérium készítménnyel (baktériumtrágya), hiszen az erősen visszaszorítja a fuzárium fertőzési nyomását.

A napraforgó parcellában a Listego nevű gyomirtószer megjelenítése vitte a prímet. Ez a készítmény a Clearfild technológia "Syngentás" készítménye, amely - ha jól értelmeztem - olyan mint a Pulsar, tehát alapvetően megmérgezi a kezelt növényt, de ha meghelelő növényben - pl. napraforgóban - használják, amelyben vannak olyan gének, amelyek bizonyos enzimek bioszintéziséért felelősek, amelyek elbontják a Listego hatóanyagát, vagyis az imidazolinon vegyületet, akkor a gyomok eltólják a biciklit, a napraforgó meg megmarad és a gyomkonkurencia nélküli szép fejlődésnek indul. Azért annyi van, hogy a napraforgó kicsit megsárgul, meg egy kicsit belassul a fejlődésben. Ezt a szakemberek úgy mondják, hogy "jellófles" (yellow flash).

Az Algafix (levéltrágya) mikrobiológiai lombtrágya AntiStressz technológiában történő használata ennek a tünetnek a minimalizálását is szolgálja, hiszen a napraforgó leveleire jutó élő zöldalgákból többek között olyan fehérjék és növényi hormonok szívódnak a növénybe, amelyek fokozzák a stressztűrést, segítik a regenerálódást és gyorsítják a fejlődést.