2013.10.01.
A BactoFil CELL haszna és használata...
Ha egy egészséges termőtalajba beszántják a kukorica vagy a napraforgó betakarítása után a táblán lévő növénymaradványokat, akkor az természetes módon1-2 év alatt gyakorlatilag teljesen elbomlik. Jelenleg az a helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben történt intenzív kemizálás következtében a talajokban élő hasznos baktériumok száma közel a tizedére csökkent. Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyre nagyobb termőképességű kukorica és napraforgó fajták és hibridek kerültek termesztésbe, amelyek a nagyobb termés mellett többnyire jóval nagyobb zöldtömeget is fejlesztenek. A csökkent baktériumszám a megnövekedett zöldtömeg lebomlását csak jóval lassabban tudja elvégezni, ezért sok esetben a növénymaradványok évek múlva is jelen vannak a termőtalajban és számos problémát okoznak.
A fenti problémára kiváló megoldást nyújt a Magyar Termék Nagydíjas mikrobiológiai készítmény, a BactoFil CELL, amely mindössze egy liter/ha adagban kijuttatva a jelenleg ismert legerősebb cellulózbontó és egyedülálló ligno-cellulóz bontó képességével, a téli hónapok alatt lebontja a kukorica ésa napraforgó levél-, gyökér- és szármaradványait. Ezáltal a növénymaradványok már nem gondot és problémát jelentenek, hanem a bennük található minden érték a következő növénykultúra fejlődését szolgálja.
Milyen problémákat okozhat a kukorica- és a napraforgó szármaradvány:
Megnehezíti a talajművelést és a magágy készítést.
Rontja a talaj vízmegtartó képességét.
Káros pentozán-hatást okoz.
Akadályozza az őszi és a tavaszi vetést.
Segíti a kártevők és a kórokozó gombák áttelelését, különösen, ha nitrogénnel kezeljük.
Károsan hat az utóveteményre.
Nem bomlik el az első évben, sokszor a 2. és a 3. évben is változatlan állapotban kerül elő.
A kukorica szárában lévő hosszú szénláncú cellulóz– és főleg a ligno-cellulóz molekulák miatt a rendkívül kemény és nehezen bomló anyag lényegesen növeli a talajmunkákhoz szükséges energiát. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha például egy metszőollóval próbáljuk meg elvágni a szárat.
ÁTFOGÓ BIOLÓGIAI HATÁS
A BactoFil CELL készítményben található baktériumok hatására a hosszú szénláncú cellulóz molekulák szerkezete megbomlik és szőlőcukor képződik, amely a nitrogén fixáló baktériumok működéséhez szükséges, mint szénforrás. Emellett a kukorica- és napraforgó növénymaradványaiban található makro- és mikroelemeket is humifikálja a termék. Az elbontott növénymaradványok már nem okozzák az előzőekben bemutatott problémákat, hanem javítják a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét.
A legnagyobb nitrogén kötő hatás akkor érhető el, ha tarlóra permetezett, hektáronként
A BactoFil CELL hatására javul a talaj művelhetősége, a szerkezete, a vízháztartása és nő a humusztartalma. A kártevők és a kórokozók átteleléséhez szükséges élettér jelentősen csökken. Mind a kukorica és mind a napraforgó esetében különösen nagy jelentősége van a hasznos talajbaktériumok fertőtlenítő hatásának, amely lényegesen csökkenti a legsúlyosabb betegségek fertőzésveszélyét a következő kultúrára. A szerves tápanyagok feltárása, deponálása és a humifikálás miatt az őszi műtrágyázás elhagyható vagy a kijuttatott mennyiség lényegesen csökkenthető.
![]() |
A kukorica szárában lévő hosszú szénláncúcellulóz– és főleg a ligno-cellulóz molekulák miatt a rendkívül kemény ésnehezen bomló anyag lényegesen növeli a talajmunkákhoz szükséges energiát.Erről könnyen meggyőződhetünk, ha például egy metszőollóval próbáljuk megelvágni a szárat.