A JÖVŐ FARMJAI

2013.08.01.

Major Katalin, a portfolio.hu / agrárszektor.hu szerkesztőjének írása számos érdekes és hasznos információt tartalmaz a közeljövő városi gazdálkodásáról.

Míg a válság verte ingatlanpiac éppen, hogy csak elvegetál,addig a termőföld egyre értékesebb kincseket kínál világszerte a befektetőknek,gazdáknak, kutatóknak, utópistáknak és egyéb vállalkozó kedvűeknek - talán ezaz egyszerű gondolat inspirálhatta a mostanában unatkozásra kényszerítettépítészeket és tervezőket az alább bemutatott merész koncepciók elkészítésére. A helyzet az, hogy a fenti gondolat amennyire banálisan hangzik, annyira igaz -még ha áttételesen is. Az ingatlanpiac mélyrepülésének okaira itt most nemtérnénk ki, hiszen az olvasó az elmúlt években bőven informálódhatott atémában. A termőföldüzlet ügyét is csak felületesen érintjük, hiszen cikkünkcélja inkább a szórakoztatás, és az alábbi meghökkentő koncepciótervekkontextusba helyezése.

Nincs más út, csak felfelé


A termőföldspekuláció nyilvánvalóan a termőföldárak világszintű emelkedéséreépít, amelynek két alapvető okát emelnénk ki: ez a mezőgazdaságélelmiszerár-robbanás miatti növekvő jövedelmezősége, illetve atermőföld-kínálat szűkössége. Az elmúlt negyven évben ugyanis a megművelhetőterületek csaknem egyharmadát nyelte el az urbanizáció és a talajerózióvilágszerte, és az ENSZ becslése szerint a következő száz évben a még meglévőállomány is megfeleződhet, hiába hasítunk ki magunknak egyre nagyobbterületeket őserdőinkből. Ezzel egy időben a világ népessége rohamléptekben növekszik. Az ENSZ frissítettprognózisai szerint a jelenlegi 7,2 milliárdról 2025-re 8,1 milliárd fő lehet aFöld népessége, 2050-re 9,6 milliárd, 2100-ra pedig 10,9 milliárd. A növekvőlakosság élelmiszerigényét viszont egyre kisebb területen kell megtermelnünk,amely nem kis kihívást jelent. Bolygónkon a növénytermesztésre alkalmas terület egyre értékesebb jószág lesz,sőt, egyszer csak elfogy majd. És talán nincs is messze a nap, amikor nem leszmás választásunk, mint felfelé terjeszkedni. Emellett az emberiség - többekközött ugyancsak a túlnépesedés miatt - számos egyéb súlyos problémával nézszembe - így például a Föld erőforrásainak kizsigerelése, az üvegházhatás és azédesvízkészletek rohamos csökkenése. Utóbbinak döntő részét egyébként éppenmezőgazdasági öntözésre használjuk el.

Az alábbi futurisztikus tervek a fenti problémák együttes kezelésére kínálnak alternatív megoldásokat. Lássuk ajövő farmjait!

A piramis farm - felső kép

A Pyramid Farmot Eric Ellingsen és Dickson Despommier "verticalfarming" guru, azaz a "függőleges farm" építésének egyikvilághírű szakértője tervezte.
A piramis alakú építmény számoshagyományos funkció, iroda-és kiskereskedelmi területek mellett ültetvényeknekis ad helyet. Az épületrendszer gépészete amellett, hogy számos szintetalkalmassá tesz a gyümölcs-és zöldségtermesztésre, a szennyvizet isújrahasznosítja öntöző- és ivóvíz kinyerésére, illetve az energiaellátásbiztosítására. Az üvegpiramison át az éltető napfény akadálytalanul áramlik be.

Az égi mező

Gordon Graff 59 emeletes Skyfarmján a növényeket hidrokultúrás termesztésnekmegfelelő körülmények között nevelnék, azaz termőföld nélkül, vízben oldottásványi anyagok biztosításával. Talaj ugyanis nem feltétlenül szükséges,majdnem minden növény megél ilyen körülmények között.

Repülő csészealj-mezők Dubajban

Számos ország egyáltalán nem rendelkezik művelhető földterületekkel. Ezeksokszor hiába számítanak földünk leggazdagabb államai közé, nem vásárolhatnakkorlátlanul termőföldet és importálhatnak terményeket (a logisztikaiköltségekről és a környezetvédelmi megfontolásokról nem is beszélve), így sajátélelmiszer-ellátásukra hosszú távú megoldást kell találniuk. Itt elsősorban aközel-keleti államokra gondolunk.

A Seawater Vertical Farmot atervezők Dubajba álmodták. Cristiana Favretto és Antonio Girardi koncepciójaegyszerre kínál megoldást a kedvezőtlen, extrém forró éghajlat, illetve azöntözővíz és a termőföldterületek együttes hiányára. A repülő csészealj-mezőköna tengervizet hűtésre és párásításra használnák, miközben ennek egy részétédesvízzé konvertálnák.

Uborkafolyosók

Az Oliver Foster által tervezett Vertical Farm-Type O koncepció arra azalapvetésre épül, miszerint a különböző növényeknek eltérő termőkörnyezetre vanszüksége. A súlyosabb faültetvények egy autóparkolón zöldellenek, míg azépületszárnyakat összekötő függőfolyosók szőlő - és uborkafuttatásra, és egybenaz épületgépészet egyes elemeinek, vagy az elektromos hálózat átvezetésére isalkalmasak. A zárt szintekre a napfényt tükrök segítségével juttatnák el.

Az élő felhőkarcoló

A New York-i építész, Blake Kurasek álma egy élő felhőkarcoló, azaz a LivingSkyscraper, amely ugyancsak lakásokhoz kapcsolódó kerteket vonultat fel.

A koncepció a "függőlegeskertek" (veritcal garden), a függőleges farmok szerényebb verzióját viszitovább. A függőleges kertek megítélése egyébként már így is meglehetősenellentmondásos, sőt, egyes építészeknél egyenesen kiveri a biztosítékot.Amellett, hogy a koncepció elméleti nagyszerűségét elismerik (a növényzetszéndioxidelnyelő képessége, oxigén kibocsátása városi környezetben, stb.) azelképzelést a gyakorlatban kivitelezhetetlennek tartják, éppen a növényzetviszontagságos körülmények közötti életképtelensége miatt. A kontra érvekközött olyan triviális okokat sorolnak fel, mint a magasabb régiók hőmérsékletiszélsőségei vagy a folyamatos intenzív kitettség a nap és a szél hatásainak.Ezekre a felvetésekre a függőleges farmok tervezői remélhetőleg megfelelőválaszokkal készültek.

A Living Skyscraper, Forrás: Forrás: nationalgeographic.com

Major Katalin eredeti cikke, jóval több, különleges - látványos képpel megtalálható az agrárszektor.hu internetoldalon az alábbi linken, itteve ITT.

http://www.agrarszektor.hu/agrargazdasag/egyeb/kulonleges_vilag_keszul_itt_a_foldon_a_jovo_farmjai.3049.html